Daphne Dertien

Filosoof, oud-politicus

GroenLinks was, is en blijft de partij voor onze kinderen en toekomstige generaties

Stop me niet in een hokje. Mijn leven loopt niet volgens de norm. Voor instanties is dat nog weleens lastig. Die hebben soms geen idee welke impact hun mooi bedachte regeltjes hebben.

Momenteel woon ik parttime alleen met mijn dochtertje en parttime samen met mijn vriend en zijn kinderen. Leg dat maar eens uit bij de woningbouw als je een geschikt huis zoekt! Mensen begrijpen het wel, maar het systeem werkt niet mee. Omdat de regeltjes gemaakt worden voor -en vooral ook door- mensen die minder vaak de uitzondering vormen. Laten we eerlijk zijn: het zijn nog altijd vaker witte mannen van 30+ met een hogere opleiding die beleid maken. Hoe meer mensen met een andere achtergrond en leefstijl in de politiek komen, hoe groter de kans dat de overheid menselijker gaat worden. En dat hebben we nu hard nodig!

GroenLinks is een partij die mensen zichzelf wil laten zijn, zolang dat geen schade toebrengt aan de omgeving. Ik heb het dus niet over Tokkie-gedrag. Ik heb het over de vrijheid om niet te hoeven  voldoen aan culturele normen als huisje boompje beestje als je dat niet wil. Om niet mee te hoeven doen aan de economische ratrace van hard werken om meer te consumeren en nog meer te willen bezitten wat je niet hebt en dus nog harder te moeten werken. En dat spreekt me aan.

Ik heb 8 jaar in de provinciale politiek gezeten voor GroenLinks. Ik heb me succesvol ingezet voor energiebesparing in de woningbouw, want dat is nog beter dan duurzame energie opwekken. Ik heb gestreden voor een economisch haalbare groene invulling voor de voormalige vliegbasis Twente. Dat was een stuk moeizamer. Ik kan nog tig andere thema's noemen. En ik deed het met hart en ziel.

Ik studeerde wijsbegeerte in Utrecht en studeerde af op de rechten van toekomstige generaties. Ik werkte mee aan een therapeutisch speelprogramma voor een autistisch jongetje, zat bij de scouting. Ik speelde in een aantal bandjes dwarsfluit of accordeon. Ik werkte in een filosofische praktijk. Ik werd alleenstaande moeder en na een jaar kreeg ik er drie stiefkinderen bij. Ik heb nog geen idee hoe mijn leven er over een jaar uit zal zien, maar ik lééf.

De overheid maakt het me soms moeilijk en soms kan ze helpen. En ik zie de impact die ze soms heeft op vriendinnen die van minder dan het minimum moeten zien rond te komen. Dit alles inspireert mij nog meer dan ooit om achter GroenLinks te blijven staan. De partij die een leefbare toekomst wil voor onze kinderen en een socialer heden voor iedereen die er nu is.