Jet Broekstra

Ondernemer & kunstenaar

Mijn naam is Jet Broekstra en ik woon sinds 1987 in Enschede. Ik ben naar Enschede gekomen om bestuurskunde te studeren en uiteindelijk ben ik afgestudeerd aan de AKI als beeldend kunstenaar. Sinds ruim 10 jaar ben ik nu ook ondernemer. 
Ik netwerk graag omdat ik oprecht nieuwsgierig ben naar hoe een ander over zaken denkt. Vanuit welke achtergrond zij de dingen beleven. Vanuit welk perspectief de ander de zaken bekijkt.

We wonen in zo'n allemachtig rijk land dat zelfs als je denkt dat Enschede arm is dat heel relatief is. Er is in de wereld genoeg voor iedereen als we maar eerlijker delen.
De polarisatie zoals die nu gaande is baart mij grote zorgen. De mensen met de middelen hebben ook de macht waardoor een grote groep overgeslagen wordt. Als je er niet bijhoort is dat blijkbaar je eigen schuld. Uit ervaring weet ik dat er altijd meer meespeelt dan je op het eerste gezicht ziet of hoort. Laten we beginnen met oprecht naar elkaar te luisteren elkaar te begrijpen, het goede voorbeeld te geven en ons te realiseren dat er meerdere waarheden naast elkaar kunnen bestaan. De lokale politiek is daar een uitstekende plek voor.

Economische groei schijnt noodzakelijk te zijn maar ik ben voorstander om nu eens door een zure appel heen te bijten zodat de generaties na ons ook nog iets hebben. Alle kaarten zetten op het idee dat de techniek de problemen wel zal oplossen daar vertrouw ik niet op. Een beetje techniek en een beetje beter met elkaar en de aarde omgaan. Laten we ook ruimte geven aan de andersdenkenden en plannen bedenken die iedereen meenemen in ontwikkeling en groei.

Toen ik net was afgestudeerd aan de kunstacademie dacht ik: weer een kunstenaar erbij. Maar ik realiseerde me dat een kunstenaar tijd neemt om over de dingen na te denken waardoor er creatievere ideeen ontstaan. In plaats van de vraag wel of geen basisinkomen kom ik dan op de vraag wat als je een basisinkomen invoert dat net niet genoeg is. Zodat je toch de externe drijfveer om iets te presteren houdt...
Wel of niet, van boven- of onderaf, afbreken of laten staan? Meestal kom ik op een tussenvorm, half afbreken, van onderop èn van bovenaf. Ik ben er van overtuigd dat als je zelfbenoemde 'gescheiden' groepen samen kan laten werken we samen verder komen. Welvaart gaat over meer dan geld alleen. En als je geld moet verdelen dan kijken of je met een budget meerdere doelen kunt dienen.

Waarom Groen Links? Ik wil graag delen. Eerlijk delen. Als beeldend kunstenaar maak ik dan ook graag kunst in de openbare ruimte die mensen verwondert en uitdaagt de wereld met een iets blijere blik te bekijken. De wereld veranderen is niet eenvoudig, een medemens blijer maken is een mooi begin. 

Ik ben een import Tukker zoals heel veel medemensen import zijn. Het "forensensyndroom" legt uit dat de laatste nieuwkomers de klos zijn. Laten we elkaar accepteren, een plek gunnen en proberen ons eigen welzijn niet ten koste te laten gaan van die ander.