Over kinderarmoede
Eén op de negen kinderen in Nederland leeft onder de armoedegrens. Voor Nederland gaat het om 378.000 kinderen en voor Enschede wordt het aantal geschat op 20.000. Dat betekent dat 1 op de 9 kinderen en jongeren zich zorgen maken of er wel geld is voor eten of schoolspullen, dat ze stress voelen bij hun ouders, zelf gespannen zijn en zich moeilijker kunnen concentreren op school. Daarnaast is er een reëel risico op sociale uitsluiting, omdat ze om financiële redenen niet of onvoldoende kunnen deelnemen aan activiteiten binnen en buiten school. En dan praten we nog niet eens over de negatieve gevolgen voor (hun gezondheid op) de langere termijn. Een gegeven dat niet past bij een welvarend land als Nederland, maar dat tegelijkertijd wel de dagelijkse werkelijkheid is.

Wat doet de alliantie tegen kinderarmoede?
De Alliantie Kinderarmoede is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Missing Chapter Foundation, Alles is Gezondheid en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Zij geloven dat we kinderarmoede alleen kunnen aanpakken als we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en ons onvoorwaardelijk inzetten. Met de Alliantie Kinderarmoede brengen ze organisaties uit alle hoeken van de samenleving bij elkaar om samen nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede. Het doel is kinderarmoede terug te brengen naar nul in 2030.

Gelukkig heeft de gemeente Enschede ook getekend voor het meedoen aan de alliantie tegen kinderarmoede. Zie voor de missie, partners etc: https://www.alliantiekinderarmoede.nl/  

Hiermee heeft de gemeente de volgende belofte onderschreven: https://www.alliantiekinderarmoede.nl/belofte

en nu in tekst….

BELOFTE
Ja wij, partijen van de Alliantie Kinderarmoede, onderschrijven onderstaande missie en beloven de opgesomde activiteiten uit te voeren.

Wij willen armoede onder kinderen uitbannen en stellen daarbij stevige doelstellingen: in 2030 zijn kinderen niet meer de dupe van armoede en zijn er geen nieuwe gezinnen meer die in armoede vervallen. Dit streven kan alleen als wij gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en ons onvoorwaardelijk inzetten. Met de Alliantie Kinderarmoede brengen we organisaties uit alle hoeken van de samenleving bij elkaar om samen nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken voor de aanpak van kinderarmoede.

Iedere organisatie neemt hierin haar aandeel en maakt impactvolle stappen om de effecten van kinderarmoede terug te brengen naar nul. Het hoofduitgangspunt daarbij is dat wij in alles wat we doen altijd luisteren naar de wensen van de kinderen en de gezinnen. We zetten ons in voor het volgende:

  • Wij signaleren armoede, maken dit bespreekbaar en weten welke andere organisaties betrokken kunnen worden bij de oplossing ervan.
  • Wij doen wat in onze mogelijkheid ligt om de (gezondheids)gevolgen van armoede binnen (aanstaande) gezinnen op te lossen.
  • Wij werken actief samen en laten zien wat werkt.

Bovendien werken wij mee aan de (jaarlijkse) monitoring over de uitvoering van de activiteiten en voortgang van de pledge.

Wat doet gemeente Enschede om kinderarmoede terug te brengen naar 0 in 2030? GroenLinks heeft hierbij de volgende technische vragen gesteld aan het college:

  1. Met welke organisaties bent u in Enschede een alliantie aangegaan tegen kinderarmoede?
  2. Welke acties onderneemt u samen met partners om de effecten van kinderarmoede terug te brengen naar 0?
  3. Welke nieuwe, creatieve en slimme oplossingen heeft u samen met partners kunnen bedenken voor de aanpak van kinderarmoede?
  4. Een andere alliantiepartner, de gemeente Hoogeveen, heeft het volgende initiatief genomen: “De gemeente Hoogeveen zet in op een integrale aanpak van kinderarmoede via signaleren, bespreken en doorverwijzen vanuit onderwijs, sport en wonen. In gesprek met kinderen zelf worden oplossingen gezocht en via nieuwe samenwerkingen kunnen kinderen blijven meedoen”.
    a. Gaat de gemeente Enschede ook in gesprek met kinderen?
    b. Wat vindt u van deze aanpak?
  5. Sinds 2017 wordt jaarlijks door het Kabinet aan middelen extra 85 miljoen beschikbaar gesteld in Nederland voor voorzieningen in natura. Welk bedrag zet u in voor dit doel en hoe wordt dit besteed?
  6. Werkt u mee aan de jaarlijkse monitoring over de uitvoering van de activiteiten en de voortgang van de pledge?  Ontvangt de raad deze monitor kinderarmoede?

We hopen antwoorden te ontvangen waaruit blijkt dat de gemeente Enschede serieus werkt maakt samen met partners om de kinderarmoede op te lossen.