Welke mooie toekomst heeft GroenLinks in gedachten voor de provincie Overijssel? En hoe kan de provinciale politiek daaraan bijdragen? Het conceptverkiezingsprogramma van GroenLinks Overijssel (gemaild naar leden op dd. 10-09-2018 door GroenLinks Overijssel) zet daarvoor de lijnen uit. De leefomgeving staat daarbij centraal als onderwerp van politiek waar juist de provincie het verschil kan maken.

Behoud van natuur en landschap vraagt om een beleid waarin de provincie alles op alles zet om gemeenten zoveel als mogelijk te laten bouwen binnen de bestaande stads- en dorpsgrenzen. GroenLinks wil in natuur en landschap ook meer ruimte voor biodiversiteit, zodat het groen weer tot natuurlijke bloei kan komen en insecten en vogels weer een kans krijgen. Dat beleid moet zich niet alleen richten op natuurgebieden, maar ook op het boerenlandschap, op slootkanten en wegbermen, op het openbare groen en op daken in dorpen en steden. Daarbij hoort een milieu- en diervriendelijke landbouw, waarin boeren bijdragen aan een gevarieerd en natuurlijk platteland en daar ook een eerlijke prijs voor krijgen. 

Naast de leefomgeving zijn ook de energietransitie en klimaat speerpunten in het provinciale conceptverkiezingsprogramma. GroenLinks zet in op een toekomst in 2040 waarin Overijssel alleen nog duurzame, door zon, wind, water of aardwarmte opgewekte energie gebruikt. Dat kan alleen als we tegelijkertijd ook veel minder energie gebruiken voor verwarming, verkoeling en verlichting en nieuwe woningen en gebouwen helemaal energieneutraal zijn. De provincie moet bij deze omslag bewoners actief ondersteunen met energieloketten en -coaches en met aantrekkelijke leningen en financiële ondersteuning voor de minder draagkrachtigen. Bij de aanleg van windmolenparken en zonnevelden zal de provincie een sturende en ondersteunende rol moeten spelen bij de ruimtelijke inpassing. Een duurzame toekomst vraagt natuurlijk ook om duurzaam vervoer.

Uitbreiding van vliegveld Lelystad hoort daar niet bij. GroenLinks streeft naar verbetering van het regionale openbaar vervoer, met meer kleinschalig maatwerk, en verbetering van het provinciale fietsnetwerk. Ook moet de provincie zorgen voor een soepele overgang naar elektrisch rijden, met voldoende laadpalen en extra netwerkcapaciteit.

Het conceptverkiezingsprogramma kleurt met dit alles nadrukkelijk groen, maar ook nog met een randje rood. Prettig wonen, leven en werken in Overijssel houdt voor GroenLinks gelijke kansen en behandeling in voor alle bewoners, in welke hoedanigheid dan ook, en dat moet evenzeer gelden voor vluchtelingen en nieuwkomers.

De Provinciale Ledenvergadering van GroenLinks Overijssel wordt gehouden op: 3 november 2018.

Onze afdeling houdt 1 oktober a.s. een openbare bestuursvergadering waar we het concept verkiezingsprogramma voor de Provinciale Staten Verkiezingen bespreken en de eventuele amendementen behandelen.

De verkiezingen worden gehouden op 20 maart 2019.