Beste lezer,
Ook in dit nieuwe jaar, dan wel decennium, ga ik u verslag doen van de vergaderingen in West, en ik heb er dit keer zelfs twee: de laatste van 2019 en de eerste van 2020. Dat gaat alleen natuurlijk niet passen, dus moet ik selectief zijn en niet te veel ruimte wijden aan dingen die niet relevant zijn. Dus eigenlijk was de vorige zin al zonde van de ruimte, net als deze, en oh jee laat ik snel beginnen.

In beide vergaderingen was weer veel ruimte voor de open podia, waarin een onderwerp werd besproken. In november was dit het onderwerp ‘meedoen’, het begeleiden van mensen naar een vrijwilligersbaan en vervolgens naar betaald werk. Dit bespraken we in het gebouw van basisschool Europa, waar we tussen de Sinterklaasversiering en onder de bezielende leiding van onze eigen voorzitter (dank aan onze Jelle) letterlijk weer de schoolbanken in mochten om te spreken met mensen van organisaties zoals het Wijkgilde. Daar spraken we met een voormalig dakdekker die nu de zorg in ging. Met mensen van het Nije Terphoes, waar onder andere door vrijwilligers taallessen aangeboden worden aan nieuwkomers. Met SVEN West, die mensen opzoekt die in een sociaal isolement zitten. Met medewerkers van de Stichting Enschedese speeltuinen die activiteiten opzetten van een repaircafé tot raplessen voor jongeren, zodat je daar én contact mee legt én ze alternatieven biedt voor verveling die zou kunnen leiden tot overlast.

Allemaal zinvolle en waardevolle projecten, waar ik in een paar zinnen niet zo heel veel duidelijk maak. Ik zou zeggen, google en internet zijn uw vriend als u er meer van wilt weten. Sowieso was het voor ons als aanwezigen al pittig om alles mee te krijgen, je moet het allemaal maar onthouden. En dan moet het formele deel nog komen.  

Dat ging onder andere over de fietstunnel in West, waar na een overval (internet is uw vriend als u meer wilt weten) maatregelen worden getroffen om de veiligheid en het veiligheidsgevoel te vergroten. Vooral was de vraag of er camera’s konden komen. Dat was lastig. Inmiddels weten we dat het college besloten heeft dat niet te doen, omdat het waarschijnlijk maar weinig oplevert. Daar zijn de wijkraden minder blij mee, want zij willen dat het maximale gedaan wordt. Begrijpelijk. Aan de andere kant kun je je afvragen of zo’n camera een misdrijf voorkomt. Weten de potentiele daders dat de camera er hangt, en zo ja, besluiten ze dan om het niet te doen? Veel mishandelingen bij het uitgaan worden in het volle zicht gepleegd. En mensen kunnen onherkenbaar zijn. Toch voelt het dan alsof niet het maximale gedaan wordt. Het is in ieder geval goed dat er over gesproken is én wordt. 

Zo kwam het onderwerp ook weer terug bij het onderdeel open podium van januari, waarin werd terug- en vooruitgekeken, uiteraard onder bezielende leiding van de vicevoorzitter, dank aan… Ho wacht, Jelle is er niet. Waar is Jelle? Dit wordt mijn eerste vergadering zonder onze Jelle! Hoe ga ik dit overleven? Wat zou Jelle bij deze vergadering doen? Hij zou afwezig zijn, want hij ís afwezig, maar áls hij er wel zou zijn dan bleef hij rustig. Dus dat deed ik ook. Nota bene had ik vooraf al wat met hem gesproken: Wat kan ik namens GroenLinks inbrengen in West? Een aantal dingen vond ik zelf in ieder geval het noemen waard. Dat we de open podia nuttig en belangrijk vinden. Juist hier vind je dat contact en de verhalen van belangrijke organisaties en wat er leeft bij de wijkraden. Want contact is essentieel, ook tussen inwoners. Daarom heb ik ook gevraagd hoe we evenementen in West kunnen blijven ondersteunen, of dat er nieuwe bij kunnen komen. En tot slot de rol van de speeltuinen in dit geheel en hun rol in de wijken. Hebben zij extra hup nodig of redden ze het zelf?

Benieuwd hoe die onderwerpen terugkomen in komende vergaderingen. Ik hou u op de hoogte, want voor nu is mijn ruimte op. Dus zal ik u niet verder vertellen over het verslag over grondwateroverlast, of over de plannen voor nieuwe vissersrecreatie-accommodatie (wat een woord.) Dat vind u ook wel op het internet. Daar kun je bijna alles vinden. Dus de volgende keer als ik onze voorzitter Jelle weer kwijt ben, weet ik waar ik kan beginnen met zoeken.