In december heeft GroenLinks aan het Enschedese College schriftelijke vragen gesteld over de toegenomen lichtvervuiling in onze gemeente. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de gezamenlijke natuur- en milieufederaties waaruit bleek dat, tegen de landelijke ontwikkeling in, de hoeveelheid lichtvervuiling in de Twentse steden juist toenam.

Lichtvervuiling is restlicht, o.a. afkomstig van gebouwen en openbare verlichting, dat de lucht in straalt en de atmosfeer verlicht. Daardoor is het in ons land 's nachts nergens meer echt donker, wat slecht is voor veel diersoorten en ook het menselijk bioritme kan ontregelen.
 

Vorige week heeft het College onze vragen over lichtvervuiling beantwoord [1].

GroenLinks is blij te lezen dat er binnen Enschede al veel wordt gedaan om lichtvervuiling te beperken. Zo wordt voor openbare verlichting de minimumnorm aangehouden en worden lantaarns gebruikt die geen licht naar boven uitstralen. Met betrekking tot reclame-uitingen wordt binnenkort nieuw beleid vastgesteld waarin landelijke richtlijnen worden opgenomen, zodat daarop makkelijker kan worden gehandhaafd.

Het is jammer dat het College niet heeft kunnen achterhalen waarom juist in Enschede en andere Twentse steden de hoeveelheid lichtuitstraling de afgelopen jaren iets is toegenomen. Ook de landelijke natuur- en milieufederaties konden in hun onderzoek hiervoor al geen oorzaak vaststellen.

GroenLinks zal bij relevante onderwerpen aandacht houden voor lichtvervuiling en waar mogelijk voorstellen doen om lichtvervuiling verder te beperken. We vernemen het ook graag wanneer u ideeën heeft hoe lichtvervuiling verder kan worden tegengegaan.