Schriftelijke vragen van GroenLinks aan het College: inzake Atelierbeleid, d.d. 23 februari 2018
GroenLinks werd onlangs geattendeerd op het verslag van de Verkiezingsconferentie Cultuur & Gemeenten 2018 op 2 februari 2018 bij Kunsten ’92 in Leeuwarden (zie: https://www.kunsten92.nl/activiteit/deelsessie-2-ateliers-broedplaatsen/) . Wethouder Hatenboer was hierbij aanwezig en deed, aldus het verslag, tijdens deze conferentie de volgende uitspraak: “Wij hebben helemaal geen beleid, we geven volgende week alle ateliers aan de kunstenaars”. De wethouder zou vervolgens hebben aangegeven dat het om drie gebouwen gaat met enkele tientallen ateliers. GroenLinks is verbaasd over deze uitspraak, aangezien in antwoord op de door ons gestelde technische vragen eind januari bleek dat momenteel het atelierbeleid 2007, inclusief bijsturingen uit 2011, wordt uitgevoerd. GroenLinks betreurt het dat er momenteel onduidelijkheid is ontstaan over het bestaan van een atelierbeleid. Wij zien het als een taak van de gemeente om aantrekkelijke en betaalbare atelierruimte te bieden en zodoende kunstenaars aan de stad te binden. Ondanks dat het een sympathiek idee lijkt om ateliers aan kunstenaars te geven, brengt het ook verantwoordelijkheden met zich mee, bijvoorbeeld voor onderhoud, waar niet elke kunstenaar op zit te wachten. GroenLinks heeft dan ook de volgende vragen over de uitspraak van de wethouder.
GroenLinks heeft over deze onderwerpen de volgende vragen:
- Klopt de constatering die GroenLinks doet op basis van de uitspraak van de wethouder dat het college het atelierbeleid 2007, inclusief bijsturing uit 2011, heeft losgelaten? Zo nee, welke stappen gaat het college ondernemen om het ontstane beeld, namelijk dat Enschede geen beleid heeft, recht te zetten?
- Zijn de ateliergebouwen ondertussen al aan de kunstenaars gegevens? Welke gebouwen betreft het?
- Is de wethouder met de Enschedese kunstenaars in gesprek geweest over het weggeven van de ateliers? Hoe staan de betrokken kunstenaars hier tegenover?
- Is het college het met GroenLinks eens dat de raad bij het besluit om de ateliergebouwen weg te geven aan de kunstenaars betrokken dient te worden?
- Is het college het met GroenLinks eens dat het de taak van de gemeente is om aantrekkelijke en betaalbare atelierruimte te bieden en zodoende Enschede een aantrekkelijke vestigingsstad voor kunstenaars te laten zijn?
In de programmabegroting 2018 – 2022 staat een bezuiniging van 50.000 euro, oplopend naar 500.000 euro in 2022, opgenomen onder de noemer “herstructurering cultuurorganisatie”. Een andere atelierbeleid wordt als mogelijk denkrichting gegeven. Hierbij wordt echter opgemerkt dat het exacte voorstel nog nader onderbouwd en uitgewerkt dient te worden in een apart raadsvoorstel.
6. Welke stappen zijn er tot nu toe genomen om de bezuiniging van 50.000 euro onder de noemer “herstructurering cultuurorganisatie” te realiseren?
7. Op welke manier en op welk moment wordt de raad geïnformeerd over de realisatie van bezuiniging van 50.000 euro voor 2018? Wanneer ontvangt de raad het raadsvoorstel hierover?
---------