Maar laten we wel wezen, het gaat hier om migranten, vaak vluchtelingen, mensen in nood met rechten en de aanwijzing vanuit het Rijk is onvermijdelijk gebleken. Realisatie van de opvang, de kwaliteit daarvan en de veiligheid moeten de eerstkomende tijd voorop staan, vindt GroenLinks.

Behalve onvermijdelijk is de aanwijzing een voldongen feit, we gaan er niet meer over. Sommige collega’s hadden zich hun tijdrovende, stigmatiserende en populistische commentaren en voorstellen beter kunnen besparen. Er werd zelfs gesproken over procederen bij (bijvoorbeeld) de Raad van State, maar gedurende de avond bleek dat men best weet dat het niet helpt om te roeptoeteren. Misschien levert het wat kiezersaandacht op, maar geen mens is daarmee geholpen.

GroenLinks had graag gezien dat Nederland een goed functionerende asielprocedure kende en ruimhartiger voorbereid was geweest op de huidige vluchtelingenstromen, zodat ook in onze gemeente kleinschaliger opvanglocaties gebruiksklaar hadden gestaan. Maar zo is de situatie niet en er moet nu met noodgrepen worden gewerkt, en daarin valt niks te kiezen. We horen al maandenlang noodkreten en verzoeken van de kant van het Rijk, klachten over gemeenten en die toonden inderdaad weinig eigen initiatief. Ik weet niet waarom de ‘gesprekstafels’ die zijn ingesteld niet tot meer locaties hebben geleid tot op heden, maar voor de hand ligt dat gemeenten de boot afhielden. Dat geldt ook voor onze gemeente. Zo heeft burgemeester Bovens een vriendelijk verzoek om noodopvang ter beschikking te stellen op de luchthaven afgewezen, volgens zijn eigen verklaring omdat Twente al wel genoeg gedaan zou hebben met de opvang van 100 asielzoekers in Hengelo, voor vier weken. Geen praktische of menselijke redenen, maar: we vinden het wel genoeg zo. We zijn daar als GroenLinks niet over te spreken gezien de grote nood en ik heb de burgemeester gevraagd hoe deze afwijzing te rijmen valt met de collegebrief waarin wordt aangegeven dat op basis van het gesprek in de raad het college van mening is dat verantwoordelijkheid genomen moet worden bij een verzoek om noodopvang. En waren er dringende redenen, niet beïnvloedbare factoren, die de burgemeester dwongen zo te besluiten? Onze regio telt honderdduizenden inwoners, en anders spelen we ook geen Calimero. Een antwoord volgt hopelijk schriftelijk.

GroenLinks vindt dat nu alles in het werk gesteld moet worden om de opvang plezierig en gastvrij te maken en dat voorkomen moet worden dat overlast en onveiligheid ontstaan. We zien daarbij graag dat de gemeente initiatieven uit de stad ondersteunt en al het mogelijke doet om te zorgen voor sport, dagbesteding, onderwijs etc., in samenspraak met de vluchtelingen en het COA, en vanzelfsprekend samen met de rest van Twente. Daarbij hoort het COA de gemeente financieel geen nadeel te laten ondervinden, maar voor het overige vinden we dat we terughoudend moeten zijn met het stellen van eisen. We mogen in een noodsituatie geen hindermacht vormen, hoezeer we ook vinden dat het Rijk tekortschiet. Binnenkort komt het CDA met een motie waarin eisen worden geformuleerd.