Nu het najaar zoveel mooi weer laat zien ga ik er regelmatig tussenuit om een wandeling door de stad te maken. Hoewel ik al bijna de helft van mijn leven in Enschede woon word ik daarbij nog weleens verrast. Ik vind het leuk om eens wat tips voor zo'n wandelingetje te delen. Op maandag- en dinsdagavonden kan het leuk zijn om politiek Enschede te volgen. Ook daarover onderstaand enkele tips.
Ik woon vlakbij De Museumfabriek in Roombeek, een wijk die terecht veel belangstelling krijgt van bezoekers, maar het is ook de moeite waard om in andere hoeken van Enschede rond te dwalen. Volg de Roombeek en steek de Deurningerstraat eens over naar de Walhofstraat. Zo'n beetje op de kruising met de Kottendijk vind je 'Mevrouw Brusse', een leuke tweedehands winkel voor liefhebbers van 'vintage'.
Iets verderop begint het G.J. van Heekpark. Op zichzelf al imposant, maar je bekijkt het met andere ogen als je vanuit het park boven de fraaie gevels van de Walhofstraat de oude Ambachtsschool als een hooggebergte boven de wijk uit ziet komen. Richting theehuis Wattez aan de Roessinghsbleekweg vind je, nog altijd in het park, het vluchtelingenmonument ter nagedachtenis aan Belgische vluchtelingen (zie foto), opgevangen in Enschede tijdens de Eerste Wereldoorlog. De maker, Albert Termote, was ook zelf op de vlucht in die tijd.
Steek de Hengelosestraat over, kijk even rond in de fraaie wijk 't Zwik en bezoek het monument ter herinnering aan de krijgsgevangenen van 1914-1918 in het Kozakkenpark. Via een voetgangerspad vanaf de Goolkatenweg is de Curacaostraat bereikbaar met na enkele meters een goed verstopt pareltje, het West-Indiëplein met aan het eind een voormalig schoolgebouw.
Volg de Surinamestraat en de G.J. van Heekstraat en je keert terug op de Goolkatenweg. Neem dan de Minister Loudonlaan richting de lange fabrieksmuur aan de singel.
Via de Tubantiastraat, een erg leuk gemengd straatje (is dit 'gentrification?'), kan je nog even gaan kijken bij de voormalige Spinnerij Oosterveld.
Vervolgens kan je het Volkspark binnengaan nadat je terug bent gelopen naar de singel en de Parkweg bent overgegaan. Hier vind je het bekendste oorlogsmonument van Enschede, de beeldengroep gemaakt door Mari Andriessen.
Via de schattige Parkstraat eruit en je kan een bezoekje brengen aan 'Ecocentrum Emma' aan de Emmastraat, waar je een biologisch eetcafé aantreft di-vr geopend van 17-20 of 22u. Je kan ook de M.H. Tromplaan nemen vanuit het park en enkele grote fabrikantenvilla's bekijken voordat je een uitzonderlijk grote 'synagoge' vindt aan de Prinsestraat.
Hier vandaan zijn de binnenstad en het station al niet ver meer. Als je de De Ruyterlaan oversteekt zie je de mooie nieuwbouw van Saxion en de markante gevel van 'De Maere'. Eveneens een schitterend overblijfsel van de Twentse textielindustrie; de vroegere Hogere Textielschool.
Aan het einde van de M.H. Tromplaan begint de binnenstad en links ligt het centraal station.