Op 16 april ging in de raadskamer in Enschede de kogel door de kerk. De informateurs Jon Hermans Vloedbelt en Trudy Vos brachten hun advies uit en kwamen met een advies voor de te vormen coalitie. Ademloos werd er geluisterd. Ze kwamen met een goed doortimmerd advies en lieten zo zien dat ze goed hebben geluisterd naar de inbreng van alle 12 partijen. Wij zijn zeer verheugd dat GroenLinks als beoogd coalitiepartner uit de bus is gekomen.

Gelukkig gaf Niels van de Berg van Burgerbelangen Enschede aan dat BBE het advies overneemt. Maar, niet alleen BBE, ook de andere partijen die volgens de informateurs met elkaar om tafel moeten hebben met het advies ingestemd. Ik heb laten weten dat wij ons goed kunnen herkennen in het advies en ook dat wij ons erkend voelen. De 3 hoofdthema's die genoemd zijn als prioriteit voor de komende periode waren ook onze prioriteiten: het sociaal domein, financiën en duurzaamheid. Wij zullen ons graag inspannen om de brede coalitie, die representatief is voor de Enschedese stemuitslag, tot stand te brengen. In de onderhandelings- delegatie van GroenLinks zitten Robin Wessels, Jelle Kort en ikzelf als fractievoorzitter.

Nu breekt er een spannende tijd voor ons aan. De gesprekken met 5 partijen beginnen zeer binnenkort. We hebben afgesproken eerst een bijeenkomst te houden 'met de benen op tafel' om zo elkaar beter te leren kennen, want vertrouwen krijgen in elkaar is een belangrijke voorwaarde om open te kunnen praten met elkaar. Ook hebben we afgesproken dat elke partij met niet meer dan 3 onderhandelaars deelneemt en dat we gaan praten op basis van thema's. Die diepen we dan in een middag of avond uit met eventueel externe sprekers of bedrijven of specialisten erbij. We laten ons daarbij ondersteunen door de concernstaf. Als GroenLinks laten we ons inspireren door een klankbordgroep. Zij zullen ons scherp houden en met ons meedenken. Hierin zitten: Erik Mulder, Henk Zomer, Lotte ten Vaarwerk en Dirk Stemerding.

Zo zetten we er samen de schouders onder en gaan we voor een GroenLinks resultaat voor Enschede.

----------------

Als bijlage het advies en persbericht van de informateurs.