De SDG’s bestaan uit 17 doelen die allen te maken hebben meer welvaart en minder ongelijkheid over de hele wereld. Waarbij we biodiversiteit en klimaat beschermen. De doelen zijn onderling verbonden en overschrijden grenzen tussen landen en sectoren. Deze doelen geven richting, handvatten, verbinding en inspiratie. Het laat ook zien dat de sociale ondergrens en de ecologische bovengrens, zoals genoemd in het donut model, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Vorige week heb ik gesproken met een ambtenaar over de voortgang van de SDG’s en begreep ik van haar dat het gehele college erg enthousiast is over deze Global Goals. Dat is zeer goed nieuws! Enschede gaat ook (meer) bezig met het nemen van haar duurzame verantwoordelijkheid voor nu en voor toekomstige generaties. Bij de jaarbegroting die we in november bespreken zien we als het goed is al meerdere doelen verwerkt. Andere steden zijn hier al erg positief mee bezig, Utrecht, Deventer en Oss hebben hiervoor zelfs een Stichting en een website. Zie hieronder een filmpje gemaakt met de burgemeesters van Oss en Utrecht: https://youtu.be/6D6Sqq1uqr8. En op deze website van Deventer vertelt de wethouder economie waarom hij voorstander is: Deventer 4 Global Goals. 

Natuurlijk ga ik goed in de gaten houden en zoveel mogelijk stimuleren dat de Gemeente Enschede goed bezig gaat met deze duurzame ontwikkelingsdoelen. En dan kunnen we hopelijk binnenkort in samenwerking met inwoners, ondernemers en onderwijs nog meer nodige & duurzame dingen doen. Kunnen we meer het goede voorbeeld geven. En trots zijn op onszelf dat we toekomstgericht denken en vooral ook doen!  

In de agenda van SDG Nederland zag ik een zeer goede tip staan:

Op 20 en 21 oktober is er in Aalten en Winterswijk het Internationale Duurzaamheidscongres 2022: Municipalities Growing Greener. Growing Greener 2022 – Winner European Green Leaf Award 

Ik ga vragen of onze wethouder Duurzaamheid van plan is te gaan. Graag wil ik meer samenwerken en krachten bundelen, voor een gezonde en leefbare toekomst.