KLIMAATPRAAT 17 JUNI 2022

Groningen wil zelfs al in 2035 klimaatneutraal zijn, Zwolle in 2040 en Utrecht heeft als hoofdpunten ongelijkheid, woningnood en klimaatcrisis in hun coalitieakkoord staan.

Hopelijk gaat de Enschedese politiek snel wakker worden en kunnen we samen met onze inwoners aan de slag. Hiervoor hebben we een goed verhaal nodig, ook wel visie genoemd, waarbij de meest kloppende feiten meegenomen zijn. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn en verdienen de waarheid, ook als deze niet leuk is of er geen stemmen mee te winnen zijn.

Maar wat kunnen inwoners van Enschede doen om onze politiek te helpen? We moeten ons blijven organiseren in grote en kleine groepen die hun stem laten horen voor een leefbare toekomst. Students for Future Enschede is een nieuwe groep die graag met en voor zoveel mogelijk studenten hun stem wil laten horen. Op dinsdag 7 maart hadden zij een klimaatmars in Enschede georganiseerd en hier waren ruim 100 jonge (en ene paar oudere) mensen aanwezig. Zij maken zich grote zorgen over hun toekomst en dit is ook te horen in hun speech aan het begin van de hun protestmars, waarbij ik wel een traantje van verdriet en herkenning moest laten. Terwijl de mars nog gaande was hadden wij raadsleden om 18.00 de actualiteiten raad en daar had Judith van de Partij van de Dieren, ook namens ons, deze klimaatmars onder de aandacht gebracht. 

Twee jongedames van de organisatie had ik voor aanvang van de mars kort gesproken en mijn kaartje gegeven omdat ik ze graag een keer op het Stadhuis wilde uitnodigen. Enkele dagen na hun mars kreeg ik een mail en onze afspraak kon snel gepland worden. Op vrijdag 17 juni waren Ika, Anja en Jana uitgenodigd voor Klimaatpraat op het Stadhuis, waarbij ik ze gevraagd had of de speech nogmaals voorgedragen zou kunnen worden en ik deze zou mogen opnemen. Dit wilden ze zeker wel en op de “trouwtrappen” in het Stadhuis is deze speech nogmaals gedaan. In dit filmpje zie je deze Duitse studenten die in Enschede studeren in het Engels hun zorgen uiten:

SPEECH van STUDENTS FOR FUTURE

We hadden voor het opnemen van het filmpje een erg fijne kennismaking gehad in de kantine, waar duidelijk werd dat ze graag meer wilden doen dan enkel als individu zo verantwoord mogelijk leven, want er kan en er moet meer. Ze waren blij verrast dat er zoveel steun van andere groepen kwam toen zij begonnen met de oprichting van Students for Future. Tevens hebben we gesproken over het belang van jonge, creatieve en groene mensen in de politiek, want anders horen we deze stem veel te weinig. Mogelijk heb ik ze zelfs wel kunnen motiveren politiek actief te worden, want we meer goede en wijze mensen nodig! Ook hebben we afgesproken contact te zullen houden en met meer andere groene groepen, organisaties en mensen contacten te gaan leggen. Naast Klimaatpraat op het Stadhuis (bijna) elke vrijdag, is er het idee ontstaan om eens per maand op de vrijdagavond een klimaatcafé, met een inspirerende spreker en live muziek, te doen. Hierbij zijn de Students for Future ook graag aanwezig. Wie wil mij hiermee helpen? Mail dan naar m.schouten@enschede.nl. Dit kan ook als je wilt komen bij de klimaatpraten op het stadhuis.
 
 
Samen maken we meer verschil.