In VNG Magazine werd vermeld dat in centrumgemeente Den Haag (toch) een permanente winteropvang wordt geopend voor ‘alle mensen die op straat slapen’ en bekend zijn bij lokale hulporganisaties. De Dak- en Thuislozen Bond is blij en roept de andere centrumgemeenten op hetzelfde te doen.

GroenLinks, PvdA, D66 en PVV hebben hierover de volgende vragen aan het college van B&W:

1. Wat is de reactie van het college op enerzijds het stoppen van de financiering en anderzijds op de oproep van de Dak- en Thuislozen Bond?

2. Wat heeft de extra financiering in de afgelopen tijd opgeleverd en wat zijn de consequenties van het stoppen hiervan?

3. In hoeverre is het college bereid om het voorbeeld van Den Haag te volgen? En wat zijn de verschillen tussen de winternoodnachtopvang in Enschede en de permanente winteropvang in Den Haag?

4. Bent u bereid in overleg met de opvang instellingen te kijken naar de voorwaarden waaronder permanente winteropvang mogelijk en uitvoerbaar is, evt. naast de WNNO?

4. Hoe is de gemeente Enschede over beide onderwerpen (financiën voor opvang en winteropvang) in gesprek met het Rijk, en wat levert dat op?

5. Kent u het standpunt van koepelorganisatie Valente over winteropvang? In hoeverre verschilt uw insteek hiervan, en wat is daarvan de reden?

6. Wanneer komt het college met de eerste rapportage n.a.v. de bij de zomernota aangenomen motie ‘concrete resultaten voor daklozen in Enschede’?

Tot slot hebben wij nog de vraag naar aanleiding van het debat over de menselijke maat d.d. 15 november 2021:

7. Hoe denken het college en de maatschappelijke opvang over een loket voor dak- en thuislozen waar men terecht kan met al hun vragen?
 

 

(foto via VNG Redactie)