Klimaatneutraal in 2030, volgens Marjan Minnesma van Urgenda en vele wetenschappers met haar, moeten we dit tot ons allerbelangrijkste doel maken. Nu het nog kan. Dit kwam zij ons dinsdag 8 oktober persoonlijk vertellen in het stadhuis. Ze kon daarbij ook vertellen hoe dit het beste zou kunnen: beter glas in alle huizen, zonnepanelen op het dak en wees niet te bang voor windmolens. Diezelfde avond was deze voorbeeldige en moedige vrouw te gast bij de sustainability week op de Universiteit Twente. Ook in de gemeenteraad is moed nodig bij alle partijen, om de realiteit onder ogen te zien en de duurzame keuzes te maken die nodig zijn. 

Sommige gemeenten nemen energieneutraal in 2030 wel serieus, gelukkig, bijvoorbeeld Amersfoort, De Bilt, Ede en de hele Achterhoek. Groningen heeft 2035 tot doel gesteld. Er zijn zelfs gemeenten die volgend jaar energetisch al volledig zelfvoorzienend zijn, zoals Goeree-Overflakkee, het eiland dat bij Zuid-Holland hoort. De zomer van 2018 waren wij daar heerlijk met het gezin op vakantie, met het zuinige autootje dat we toen nog hadden. Zeker een aanrader. De pittoreske dorpjes en de zee waren heerlijk om te bezoeken. Het mooiste daar vond ik echter: de windmolens, ze stonden er prachtig en nuttig te zijn, vaak een aantal op een rijtje bij elkaar. En als je kijkt op de website van deze gemeente, dan zie je hoe trots ze erop zijn. Gelijk hebben ze.

De huidige coalitie heeft als doel gesteld om in 2022 ruim 16% van het energieverbruik in Enschede duurzaam op te wekken, maar lijkt niet op weg dit te realiseren. Een helder doel voor 2030 is niet gesteld. Op Enschedewektop.nl wordt zelfs nog geschreven over een uiterst schamele doelstelling van 12% in 2030. Lachwekkend, als het niet zo’n serieuze kwestie zou zijn. En zo wordt ook in Nederland en in de rest van de wereld het klimaatprobleem nauwelijks genomen. Ik ben soms al aan het bedenken hoe ik dit later aan mijn zoontje wil uitleggen.

Gelukkig kon ik op maandag 7 oktober naar het kruispunt voor het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ik met ongeveer 500 bezorgde burgers wel meer kon doen. Allen daar hebben zich aangesloten bij Extinction Rebellion en willen door geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid meer aandacht vragen voor de ecologische crisis waarin de wereld verkeert. De kruising is bezet gehouden tot de avond, toen werden ook de laatste actievoerders door de ME afgevoerd. Het voelde zo goed samen met elkaar iets te kunnen doen en te weten dat er meer mensen zijn die meer willen doen omdat de tijd echt bijna op is. Tijdens de landelijke klimaatmars op 10 maart moest ik huilen van blijdschap dat er zoveel mensen bij elkaar waren gekomen voor hetzelfde doel: steeds meer mensen worden wakker. 

De eerste klimaatstaking in Enschede heeft ook al mogen plaatsvinden op vrijdag 27 september. Toen is er tevens over de hele wereld door duizenden en duizenden mensen gestaakt. De volgende staking zal op vrijdagmiddag 29 november plaatsvinden in Enschede. Doe ook mee! Door het hele land zullen er dan lokale acties zijn. 

In de raadszaal zullen hopelijk, net als landelijk, ook steeds meer mensen moedig genoeg zijn de realiteit te accepteren. Zodat duurzaamheid politiek serieuzer genomen gaat worden en groene plannen vaker op een meerderheid kunnen rekenen. Groenlinks Enschede zal natuurlijk dapper doorgaan.