Afgelopen tijd verschenen er verschillende berichten in de media over de hoge apparaatskosten in de zorg. Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat 25% van de gemeentelijke zorgkosten opgaat aan beleid, administratie, monitoring en verantwoording, ICT en managementkosten.
Onlangs heeft Jelle tijdens de behandeling van het nieuwe beleid Wmo en Jeugd hiervoor aandacht gevraagd. Bij de behandeling van de programmabegroting heb ik onze zorgen opnieuw onder de aandacht gebracht en het college gevraagd werk te maken van het terugdringen van de apparaatskosten.
Sinds de decentralisatie stellen gemeentes hun eigen beleidsprogramma’s, kwaliteitseisen en verantwoordings- en monitoringseisen op. Dit heeft geleid tot een wildgroei aan administratieve lasten voor zorgaanbieders. Ook in Enschede speelt dit probleem. Juist doordat gemeentes grip willen krijgen op de kosten in de zorg en daardoor veel verantwoording vragen van zorgaanbieders, lopen de apparaatskosten op.
GroenLinks ziet dat het college al wel bezig is met het terugdringen van deze kosten, maar wat ons betreft mag er wel een tandje bij. Niet regels en controle moeten centraal staan, maar vertrouwen in het oordeel van de professional en het bereiken van duurzame oplossingen.
Juist nu de middelen krap zijn en de kwaliteit en toegang tot de zorg onder druk staan, is het des te meer van belang dat geld voor de zorg ook echt naar de zorg toe gaat!