• Regionale Energie Strategie

Een heel belangrijk onderwerp op gebied van duurzaamheid is de Regionale Energie Strategie (RES), waarin veel afspraken uit het nationale Klimaatakkoord worden uitgevoerd en bijvoorbeeld wordt bepaald waar en hoeveel windmolenparken of zonneweides we in Twente gaan aanleggen. Dus het inlezen en netwerken hiervoor zijn in volle gang. Maschja Baas (D66) en ik zijn samen de raadsleden die vanuit Enschede deelnemen aan een kerngroep van raadsleden uit de regio die op proces meer betrokken zijn bij de RES. Ik houd jullie op de hoogte.

  • Gemeentebegroting

Oktober en november staan altijd in het teken van de gemeentelijke begroting. De begroting viel ons zwaar, want er staan letterlijk nullen in de begroting op verschillende groene en duurzame onderwerpen.  Dit was helaas te verwachten, aangezien de coalitiepartijen (BBE, VVD, PvdA en CU) in de coalitieonderhandelingen geen concrete afspraken over duurzaamheid hebben gemaakt, maar duurzaamheid een ‘open onderwerp’ hebben gelaten. Tijdens de bespreking van de begroting werd er veel gesproken over het weinige dat de gemeente nu aan duurzaamheid doet. Men wil ook gaan uitzoeken hoeveel geld er momenteel aan duurzaamheid wordt uitgegeven maar geboekt staat onder een ander onderwerp, zoals bijvoorbeeld het geld dat onder de post Wonen valt maar waarbij wel duurzame aspecten meegenomen worden. Wij hebben hier een hard hoofd in omdat het als excuus gebruikt kan worden om minder aan duurzaamheid te doen, maar zelfs de PvdA was van mening dat dit eerst in kaart gebracht moet worden.

Fractiegenoot Robin Wessels deed namens Groenlinks een zeer mooie en dappere poging om een duurzaamheidsfonds voor elkaar te krijgen zodat er de komende jaren wél geld in verduurzaming kan worden gestoken, wat dit zeer nodig is als we ons aan het klimaatakkoord willen houden. Enschede loopt erg zwaar achter maar helaas vindt onze wethouder Duurzaamheid nog steeds dat er op dit onderwerp juist geen “gas op die lolly” nodig is. De zeer treffende bijdrage van Robin over duurzaamheid in de stedelijke commissie is onderaan deze pagina terug te kijken. 

Op ons Youtube-kanaal vind je ook twee andere filmpjes, kijk die vooral ook! Dit zijn insprekers bij de begroting, die zich ook grote zorgen om de toekomst maken en inspraken om de gemeenteraad op te roepen vooral toekomstbestendige keuzes te maken. Deze insprekers waren Arthur ten Cate en Judith van Oostrom, beiden met een groot netwerk in de stad en erg maatschappelijk betrokken. Ik was bekend met hun zorgen over de toekomst, en had gevraagd of ze die wilden delen met de hele raad. Erg mooi en dapper dat ze hier ja tegen hebben gezegd!

  • Transitie Visie Warmte

Er zijn in december twee mooie moties aangenomen bij de Transitie Visie Warmte (TVW). Dit was en is een pittig onderwerp, want er komt van alles bij kijken en veel van de technische inhoud is nieuwe materie voor mij. Waarbij we niet uit het oog moeten verliezen - waar Robin ook altijd waakzaam op was - dat Twence in de eerste plaats afval verbrandt en de restwarmte in het warmtenet stopt. Maar we moeten wel bezig blijven met minder afval produceren! Mijn bijdrage bij dit raadsvoorstel is binnenkort ook te zien op ons YouTube-kanaal. Toen ik mezelf terugkeek heb ik geleerd: pak geen potlood vast om mee te friemelen (haha). Zoon en ik hebben hier erg om gelachen.

  • Raadsacademie Klimaat & Energie

Dankzij onze motie “Klimaat toestand” heeft er op zaterdag 28 januari in het stadhuis van Enschede een raadsacademie plaatsgevonden. Alle raadsleden waren uitgenodigd om deel te nemen aan deze informerende bijeenkomst over klimaatverandering en de energiecrisis. Het geheel is in samenwerking met RES Twente, de NVVR (Nederlandse Vereniging voor Raadsleden) en de gemeente Enschede georganiseerd. Als indiener van de motie mocht ik betrokken zijn bij de organisatie en heb ik meerdere keren overleg gehad met een kernteam van enthousiaste mensen.

De opkomst bij de bijeenkomst was niet slecht, maar uit Enschede zelf miste ik flink wat raadsleden. De sprekers waren zeer inspirerend, de informatie nuttig, de lunch vega en de sfeer goed. Nu de bijeenkomst geweest is zit ik nog te puzzelen op een goede vervolgstap, want de informatie die gedeeld is, is nog niet bij onze hele raad en college terecht gekomen, en dat was wel de intentie van mijn motie. Spreker en oud-kamerlid Kees Vendrik gaf nog als tip dat Gerrit Hiemstra goed kan vertellen over de klimaatcrisis en dat het goed is hem uit te nodigen als er nog vraagtekens of ontkenning zijn m.b.t. de klimaatcrisis. Dus Hiemstra uitnodigen is in ieder geval onderdeel van mijn plan. Mocht iemand nog tips hebben wat nog meer te kunnen doen. Ik hoor ze graag!
Een korte samenvatting en een filmpje vind je hier: https://www.enschede.nl/een-geslaagde-raadsacademie-enschede

  • Provinciale Staten Campagne

Gelukkig mag GroenLinks Overijssel met 4 zetels in de Provinciale Staten deelnemen. Hoera! Helaas wel met erg veel collega’s van de BBB waarmee we op veel punten van mening verschillen, maar misschien gaat dit nog wel voor mooie verrassingen zorgen. (Heel misschien.) Wat we wel zeker weten: laten we er samen voor zorgen dat wij ons groene & sociale werk zo goed mogelijk blijven doen! En er voor zorgen dat meer mensen daarbij betrokken raken, meer divers, meer gezamenlijk, meer toekomstbestendig.

Wat ging er aan de PS-verkiezingen vooraf? op zaterdag 26 november was de Provinciale Leden Vergadering (PLV) in het Rabotheater in Hengelo. Hier is de kandidatenlijst voor de Provinciale verkiezingen vastgesteld en ik heb mezelf aangeboden als kandidaat op plek 9. Dit omdat mij duurzaamheid zo aan het hart gaat dat ik graag volop wou meehelpen deze campagne tot een succes te maken. De kandidatencommissie had mij eerst hoger op de lijst geplaatst, maar omdat ik nog niet wist of ik weg zou willen gaan als raadslid uit Enschede heb ik voor een lagere plek gekozen. Vanaf december zijn we onder liefdevolle begeleiding van campagneleider Judith van Dijk bezig geweest met allerlei campagne activiteiten zoals samen overleggen, foto’s maken, content aanleveren voor de social media, stemwijzervragen beantwoorden, debatten voeren, flyeren, posters verspreiden, filmpjes maken, enz. Omdat er geen campagneleider voor Enschede gevonden was heb ik deze taak deels op me genomen. Best veel werk dat ik vrijwillig op me nam, maar gelukkig heeft het veel waardevolle stemmen opgeleverd! En zeker het vermelden waard: ik heb nu door heel Overijssel mooie en GroenLinks (raads)leden leren kennen.

Het parallelle universum van het Enschedese duurzaamheidsbeleid Afspelen op YouTube