In Enschede is er een tekort aan plekken in de maatschappelijke opvang. Werd enkele jaren geleden nog beweerd dat 'er desnoods veldbedden op het kantoor worden bijgeplaatst' om te voorkomen dat mensen ongewild op straat moeten slapen, inmiddels wordt ruiterlijk erkend dat er 

te weinig plek is
.

Op verschillende manieren zijn instellingen, gemeente en corporaties bezig om te voorzien in de behoefte aan maatschappelijke opvang. Ook wordt gezorgd voor uitstroom uit de noodvoorziening. Helaas is niet duidelijk wanneer welke resultaten bereikt zullen worden. GroenLinks wil daarin verandering brengen.

Vooropgesteld: Enschede kan het probleem van plaatsgebrek in de opvang niet alleen oplossen. Zolang ook in andere steden te weinig plekken beschikbaar zijn, garandeert uitbreiding in de onze nog niet dat er altijd voldoende bedden zullen zijn. Het is daarom niet gek dat wordt ingezet op bijvoorbeeld nieuwe voorzieningen voor beschermd wonen, ter ontlasting van de opvang. Dit is een goede oplossing voor een deel van de daklozen en maakt op den duur hopelijk voldoende plekken beschikbaar in de opvang. Maar 'de ervaring leert dat dit processen zijn die over het algemeen lang duren', aldus het college van B&W en intussen komt er geen antwoord op de vraag wanneer de capaciteitsproblemen worden opgelost. GroenLinks vindt de maatschappelijke opvang een belangrijk onderwerp voor de nieuwe gemeenteraad (en dus voor de coalitiebesprekingen). 



Hoe groot is het tekort? Welke aantallen opvangbedden, beschermd wonen-plekken en goedkope woningen zijn nodig? En, wanneer worden deze gerealiseerd? Komen daklozen wel een stap verder in de opvang? Is de kwaliteit daarvan goed genoeg? 

Op deze vragen moet snel een duidelijk antwoord komen.