We ontvingen een prettig leesbare nota genaamd ‘Rondkomen met je inkomen’, waarin inkomen, inkomensondersteuning en schuldhulp-verlening integraal zijn opgenomen. De titel is zo gekozen omdat Enschede niet bekend wil staan als arme stad maar als stad waar talenten van harte welkom zijn. In het voortraject om te komen tot deze nota, is goed geluisterd naar ervaringsdeskundigen en gerenommeerde instituten zoals het Nibud. Als raadslid heb ik met plezier samengewerkt met een aantal deskundige leden. Er kwam veel input op de nota waar ik graag gebruik van heb gemaakt. Tegen geen enkele maatregel in deze nota, bestaand of nieuw, kun je echt tegen zijn. Het doel van de maatregelen is om mensen in Enschede financieel vooruit te helpen.
Het doel van armoedebeleid
We vinden het jammer dat de maatregelen centraal staan, terwijl bij armoede meedoen aan de samenleving en autonomie zo belangrijk zijn. Het allerbelangrijkst is dat je je gezien voelt en dat je gelukkig bent. GroenLinks is van mening dat alle maatregelen zich zouden moeten richten op dat doel. In sommige gemeenten wordt al geluksgericht gewerkt. Meestal is dit binnen het sociaal domein. Maar je kunt dit ook breder oppakken. Als mooi voorbeeld noemen we de gemeente Schagen: zij verstrekt aan inwoners met weinig inkomen een geluksbudget. Je kunt dit besteden aan die zaken die jou gelukkig maken. Een prachtig voorbeeld dat Enschede ook zou kunnen introduceren. In Schagen kijken ze niet alleen naar het sociaal domein maar ook naar andere leefgebieden zoals vrije tijd en gezondheid. Het doel in Schagen is duurzaam geluk. Het is vastgelegd in deze verordening. Geluk dient ook een maatschappelijk belang. Als meer geluk leidt tot hogere productie en via een betere gezondheid tot minder zorgconsumptie, zijn er ook economische gevolgen van geluk: geluk levert de maatschappij meer geld op. Geluksgericht werken verdient de toekomst.
Het Nibud
Volgens het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting is het bijna onmogelijk om rond te komen met een minimum inkomen. Ook blijkt uit onderzoek dat er veel mensen zijn die niet alle toeslagen ontvangen. Velen hebben schulden en geldzorgen. De voor Enschede voorgestelde regelingen zullen iets helpen maar zijn niet voldoende. Deze factsheet van de GGD Twente uit 2017 geeft weer wat de impact is van armoede op onze inwoners. Het niet-gebruik van voorzieningen is hoog: namelijk 20 %.
De maatregelen
Voor de inwoners die in de bijstand zitten gaat het om het inkomen. Elke euro telt. De vraag die we ons hebben gesteld is of de gemeente genoeg doet voor haar inwoners in armoede. Het antwoord is nee, eigenlijk niet.
De gemeente Enschede streeft naar een hoger bereik maar dit hoeft van het College geen 100% te worden. Met een stijging van het gebruik is men al tevreden. Volgens GroenLinks zou het doel 100% bereik moeten zijn. Iedereen moet mee kunnen doen in onze samenleving. Dit speelt ook bij de individuele inkomenstoeslag. (IIT). Deze regeling is ook bedoeld voor zelfstandigen, die er nu minimaal gebruik van maken. Het College kiest in haar beleid voor inwoners tot 23 jaar. De jeugd. Hierdoor wordt participeren voor de doelgroep ouder dan 23 jaar moeilijker, terwijl zij volgens de berekeningen van het Nibud onder het bestaansminimum zitten. De kern waar het om draait is dat participatie en autonomie voor iedere burger mogelijk moet zijn. Geld is een middel om dat doel te kunnen bereiken. Iedereen telt mee.