U denkt nu waar heeft die man het over? Over een nieuw soort afzuigkap? Of over een seksuele handeling? Nee, ik heb het over aanzuigende werking zoals vluchtelingen die ervaren. Nou weet ik dat vluchtelingen stiekem een lastig onderwerp is. Nederland, Europa en vluchtelingen. Dat is een beetje een dingetje.

Want vluchtelingen schijnen enorm eng te zijn. Dus zeggen wij als Nederland. Doe ons nou zo min mogelijk vluchtelingen. Laat de rest maar in een kamp op een Grieks eilandje zitten. Liever dat die mensen daar verblijven, dan dat ze bij ons komen, ook al weten we -stiekem- dat dat vluchtelingenkamp niet fris, gezond, of veilig is, maar eigenlijk gewoon het ‘slechtste vluchtelingenkamp op aarde’, aldus Artsen zonder Grenzen, al in 2018.

Dat is ons aller geheimpje, want dan kunnen we ze daar gewoon laten zitten. Want zouden we ze wel helpen om bijvoorbeeld naar Nederland te komen dan krijg je, daar komt ie: ‘aanzuigende werking’ namelijk dat andere mensen dan ook ineens naar Nederland willen komen.

Denk aan een grote stofzuiger, die mensen naar zich toezuigt. Mensen die eerst nog twijfelen of gewoon niet willen, die worden dan van mening veranderd en besluiten om toch naar Europa te vluchten. Iemand in Afrika hoort iets positiefs over Nederland en dan zuiggggg, willen ze plots in Nederland wonen! Aanzuigende werking.