Aanzuigende werking

Beste lezer,
Als op de dag van de Stadsdeel West vergadering zelf ook de deadline voor deze prachtige nieuwsbrief ligt, dan betekent dit dat u mijn update van het Wilde Stadsdeel West nog even tegoed houdt. Voordeel daarvan is wel dat ik u een andere vraag voor kan leggen, die ik ook al eerder op de radio heb gesteld, namelijk: Heeft u wel eens last van ‘aanzuigende werking?’

U denkt nu waar heeft die man het over? Over een nieuw soort afzuigkap? Of over een seksuele handeling? Nee, ik heb het over aanzuigende werking zoals vluchtelingen die ervaren. Nou weet ik dat vluchtelingen stiekem een lastig onderwerp is. Nederland, Europa en vluchtelingen. Dat is een beetje een dingetje.

Want vluchtelingen schijnen enorm eng te zijn. Dus zeggen wij als Nederland. Doe ons nou zo min mogelijk vluchtelingen. Laat de rest maar in een kamp op een Grieks eilandje zitten. Liever dat die mensen daar verblijven, dan dat ze bij ons komen, ook al weten we -stiekem- dat dat vluchtelingenkamp niet fris, gezond, of veilig is, maar eigenlijk gewoon het ‘slechtste vluchtelingenkamp op aarde’, aldus Artsen zonder Grenzen, al in 2018.

Dat is ons aller geheimpje, want dan kunnen we ze daar gewoon laten zitten. Want zouden we ze wel helpen om bijvoorbeeld naar Nederland te komen dan krijg je, daar komt ie: ‘aanzuigende werking’ namelijk dat andere mensen dan ook ineens naar Nederland willen komen.

Denk aan een grote stofzuiger, die mensen naar zich toezuigt. Mensen die eerst nog twijfelen of gewoon niet willen, die worden dan van mening veranderd en besluiten om toch naar Europa te vluchten. Iemand in Afrika hoort iets positiefs over Nederland en dan zuiggggg, willen ze plots in Nederland wonen! Aanzuigende werking.

Misschien hebben ze daarnaast ook honger, worden ze beschoten, verkracht of is er genocide. Maar dat zou een aanduwende werking zijn. Dat schijnt niet zozeer het probleem te zijn. Het gaat om de aanzuigende werking, dat is het probleem.

Nou u heeft misschien wel gehoord, dat eerder genoemde ‘slechtste vluchtelingenkamp op aarde’ daar werd dus al heel lang van geroepen; dit kan eigenlijk niet, dit gaat mis dit gaat mis. Dat wisten we eigenlijk dus wel, maar dat was ons geheimpje. Alleen is dat kamp dus nu inderdaad afgebrand. Nou ja kan gebeuren, alleen zit je met al die mensen. Dat is onhandig. Nederland is gevraagd of wij dan misschien wat extra kinderen, die verder hun familie kwijt zijn, misschien naar Nederland zouden kunnen halen. Hadden we misschien wel gewild maar ja die ‘aanzuigende werking’ hè? Wat als andere mensen daar van horen?

Die denken dan. Ja hallo, als ik zelf een kind ben, en er voor zorg dat ik gewoon mijn familie kwijtraak en daarna jarenlang in een mensonterende beerput van een kamp zit dat vervolgens tot de grond afbrand, dan kan ik daarna lekker naar Nederland. Dat wil iedereen wel! Dat zijn toch veel te gunstige voorwaarden, weet je wel hoeveel aanzuigende werking dat wel niet heeft?

Gelukkig dat onze politici en media vertellen hoe dat werkt. En waar dat niet direct een onderwerp is van de gemeentelijke politiek, is dat geen probleem om je daarover uit te spreken. Zo deed bijvoorbeeld VVD raadslid Malkis uit Enschede, zelf een kind van vluchtelingen. Van de Tubantia mocht hij vertellen dat we die kinderen -helaas- niet kunnen helpen vanwege de aanzuigende werking.

Daarop zeg ik dan: “Malkis je zuigt!” Want hij vertelde ook letterlijk “Hoe dolgelukkig hij en zijn familie hier zijn.” Ssst Malkis! Denk aan de aanzuigende werking! Niet publiekelijk gaan zeggen dat jij het hier goed hebt. Dan komen er meer mensen. Dat is ons geheimpje. Dus ga jij niet op twitter, niet in de krant. Wees stiekem een succesvol vluchtelingenverhaal.

Al is dat wel lastig voor je carrière. En het zou ook een beetje raar zijn als ik als fractievertegenwoordiger zo’n uitspraak zou doen. Snap ik. Dus tja.. dan laten we gewoon die kinderen zonder familie maar gewoon in dat vieze afgebrande vluchtelingenkamp zitten. Dat is dan waarschijnlijk toch het beste. Misschien kunnen we daar als Nederland andere vluchtelingen dan toch nog mee afschrikken en bang maken. Of… ik bedoel natuurlijk ‘een aanzuigende werking voorkomen.’ Dat van afschrikken en bang maken zou misplaatst taalgebruik zijn. Ook al bedoelen we dat wel, dat is ons Nederlandse geheimpje. Sssst!