Schriftelijke vragen van GroenLinks, EnschedeAnders.nl, D66 en het CDA aan het College: Art.35 vragen Planontwikkeling BATO-terrein d.d. 25 juni 2018

Met de verhuizing van de Nationale Reisopera naar het Muziekkwartier en Polaroidterrein, is de locatie op de hoek Perikweg/Javastraat vrijgekomen. Het gaat om het voormalige fabriekspand van de BATO, de Boeren en Arbeiders Textiel Onderneming. Het pand en terrein heeft een bijzondere cultuurhistorische waarde vanwege haar geschiedenis, de karakteristieke architectuur en de goede staat waarin het verkeert.

Voor het fabrieksterrein is een woningbouwplan opgesteld dat erin voorziet de gehele fabriek te slopen en het terrein te bebouwen met grotendeels twee-onder-1-kappers. In het plan worden geen karakteristieke elementen bewaard, is er zeer weinig aandacht voor de karakteristieke Javastraat, is er geen hoekoplossing op de hoek Javastraat/Perikweg bedacht en wordt er qua architectuur weinig aansluiting gezocht bij de directe omgeving.

Een drietal erfgoedorganisaties, namelijk de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap, hebben een brandbrief aan het Enschedese college en gemeenteraad gestuurd. In deze brief uiten ze hun zorgen over het voorliggende plan, en pleiten ze ervoor de plannen zodanig bij te stellen dat de bijzondere waarden een plek krijgen en meer de aansluiting wordt gezocht bij de omgeving.

In hun brief schrijven de organisaties onder meer:
"Helaas moeten wij constateren dat op deze plek een ontwikkeling in gang is gezet die op geen enkele wijze recht doet aan de belangrijke en boeiende historie van de locatie. Er zijn geen voorwaarden gesteld om kenmerkende, fraaie en geheel gaaf bewaard gebleven historische elementen te hergebruiken in de herontwikkeling, en de stedenbouwkundige kenmerken van Hogeland-Noord zijn volledig losgelaten, waardoor hier een ontwikkeling op gang dreigt te komen die in een Vinex-wijk prima kan passen maar hier een bedreiging vormt voor de bestaande fraaie en waardevolle structuur van het Hogeland-Noord."

GroenLinks, EnschedeAnders.nl, D66 en het CDA hebben naar aanleiding van de brandbrief en de huidige plannen voor het BATO-terrein de volgende vragen aan het college:

  1. Heeft u kennis genomen van de brandbrief van de erfgoedorganisaties?
  2. Wat is uw reactie op deze brief?
  3. Wat zijn volgens u de belangrijkste cultuurhistorische en architectonische waarden van het BATO-terrein en wat zijn volgens u de belangrijkste kenmerken en waarden van de directe omgeving?
  4. In hoeverre is er bij de ontwikkeling van het woningbouwplan voor het BATO-terrein (plan "Operahof") rekening gehouden met de cultuurhistorische en architectonische waarden van het terrein en de kenmerkende waarden van de omgeving? Heeft de gemeente vooraf kaders of aandachtspunten aan de ontwikkelaar meegegeven m.b.t. deze waarden?
  5. In hoeverre zijn erfgoedorganisaties, de adviescommissie Cultuurhistorie en andere deskundigen m.b.t. monumenten en erfgoed bij de planontwikkeling betrokken geweest?
  6. Bent u van mening dat het plan Operahof de cultuurhistorische waarden van het BATO-terrein en kenmerkende waarden van de directe omgeving voldoende respecteert? Zo ja, uit welke planelementen blijkt dat volgens u?
  7. Welke mogelijkheden ziet u om in overleg met de ontwikkelaars de plannen bij te (laten) stellen zodat recht wordt gedaan aan de zorgen en voorstellen die de erfgoedorganisaties in hun brief uiten?
  8. Welke lessen trekt u uit de planontwikkeling van het BATO-terrein voor toekomstige planontwikkelingen op andere locaties die (mogelijk) cultuurhistorische waarden bevatten?

    Robin Wessels, GroenLinks
    Margriet Visser, EnschedeAnders.nl
    Vic van Dijk, D66
    Ayfer Koç, CDA

---------