(foto: Tubantia september 2022)

Ik moest denken aan onze fractie die ook al had aangeven dat we meer moesten doen en dat ik in overleg was met andere partijen wat we dan konden doen. Op dat moment vingen we als Enschede iets meer dan 60 asielzoekers op het vliegveld. Ik zeg tegen de student; ja maar het ligt gewoon moeilijk, de vraag is ook waar een politieke meerderheid voor is. Je moet niet de welwillendheid stukmaken door de foute dingen op het juiste moment te vragen of zeggen.  

Maar dat beste lezer, is toen ik er later over nadacht misschien wel enorme onzin. Want er worden constant dingen over asielzoekers geroepen die van alles stukmaken. Letterlijk bestempelt de PVV onschuldige asielzoekers, onschuldige mensen als misdadiger, associeert ze direct met verkrachting, diefstal en het kapot willen maken van onze maatschappij. Ook nog met de toevoeging dat de gemeente ‘dit maar allemaal toelaat’ Dat soort uitspraken zijn gevaarlijk. Want als mensen dat daadwerkelijk geloven, dat de overheid hun niet meer beschermt, dan nemen ze op een gegeven moment het recht in eigen hand.

Dus moeten we, ook als GroenLinks, een tegengeluid moeten laten horen. Omdat gezegd moet worden dat de meeste mensen wél asielzoekers een warm hart toedragen, wél willen helpen en dat mensen alleen schuldig mogen worden verklaard door een rechter, niet door politici. Dat het moeten kiezen tussen asielzoekers en het helpen van onze eigen inwoners een schijntegenstelling is, een valse keuze. Het heeft namelijk niets met elkaar te maken. We kunnen en moeten onze inwoners helpen, met bijvoorbeeld het noodfonds wat nu nog meer geld krijgt. Tegelijk kunnen we mensen helpen die vluchten voor oorlog, geweld of honger. Daar hoeven we niet tussen te kiezen. Net als we niet hoeven te kiezen tussen óf een ziekenhuis, óf een brandweer. Allebei is belangrijk. 

Dat tegengeluid was, naast vele interrupties (u kunt ze terugkijken), door vragen tijdens de actualiteitenraad van vorige week. Of we meer kunnen doen, of daar een goed gesprek over gehouden kan worden. Tijdens dezelfde vergadering deed de burgemeester de mededeling dat we voor twee weken tweehonderd asielzoekers opvangen in de Diekmanhal. Wat ons betreft waren er meer asielzoekers voor langer opgevangen op het vliegveld. Omdat ook dat verzoek aan Enschede gedaan is door het COA. Wat ons betreft is langer opvangen menselijker, omdat er dan minder met mensen, waaronder dus vrouwen en kinderen, wordt gesleept door Nederland. Op 10 oktober is er weer ruimte om te bespreken wat we als Enschede verder willen en kunnen doen. Daar zullen wij laten horen dat we meer kunnen doen en wat ons betreft op een betere manier.

Meer weten of meepraten? Neem contact op.