Vorige maand heeft GroenLinks schriftelijke vragen aan het Enschedese College van B&W gesteld over de aanpak van luchtvervuiling in onze gemeente. Het Enschedese coalitieakkoord kwam er, in een vergelijking die Natuur & Milieu deze zomer heeft gemaakt, nogal slecht uit op het thema luchtkwaliteit. GroenLinks wilde daarom van het College weten hoeveel prioriteit zij stelt aan het aanpakken van luchtvervuiling, wat de gemeente al doet en of het College bereid is met nadere maatregelen te komen.

Het College schrijft in haar beantwoording dat ze luchtkwaliteit een belangrijk thema vindt en dat ze het een taak van de gemeente vindt om luchtvervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar daarna maakt het College zich er veel te gemakkelijk van af door te stellen dat Enschede voldoet aan de nationale en Europese normen, en er daarom geen extra maatregelen nodig zijn om de luchtkwaliteit in Enschede verder te verbeteren.

 

De normen waar het College zich achter verschuilt zijn echter zeer discutabel. Volgens onderzoek van de Gezondheidsraad overlijden in Nederland jaarlijks ca 12.000 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van luchtverontreiniging, o.a. aan longaandoeningen, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten. Omgerekend naar Enschede gaat het dan om ruwweg 1 sterfgeval per 3 dagen. En dat jaar in, jaar uit.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt de Europese norm verouderd en noemt fijnstof en stikstofdioxide het grootste milieurisico in de Europese Unie. Een coalitie van 170 longartsen drong een jaar geleden al aan op strengere eisen voor fijnstof en stikstofdioxide.

Onlangs oordeelde het Gerechtshof in Den Haag, in de klimaatzaak die Urgenda aanspande tegen de Staat, dat klimaatverandering een reëel en ernstig gevaar is waartegen burgers moeten worden beschermd. Concreet verwijst de rechtbank in haar conclusie naar artikelen over het recht van leven en het recht op bescherming van de privésfeer uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Luchtvervuiling leidt jaarlijks tot vele duizenden zieken en sterfgevallen, en vormt daarmee overduidelijk ook een ernstig en reëel gevaar voor het leven van onze inwoners.

Concreet heeft de gemeente veel mogelijkheden om luchtvervuiling aan te pakken. Bijvoorbeeld door het bevorderen van schone mobiliteit en weren van vervuilende scooters uit de binnenstad, het invoeren van milieuzones, meer groen in de straten en het stellen van regels omtrent houtstook.

De overheid heeft onder andere als taak het waarborgen van een schone, gezonde en veilige leefomgeving voor haar bewoners. Met jaarlijks 12.000 sterfgevallen ten gevolge van luchtvervuiling in Nederland, kun je niet anders concluderen dan dat onze overheid hierin tekort schiet en dat de normen die worden gebruikt veel te ruim zijn.

Met ca. elke 3 dagen een sterfgeval in Enschede, kunnen ook het Enschedese college en de Enschedese politiek zich niet achter dergelijke normen verschuilen. GroenLinks wil dan ook dat de gemeente beduidend meer inzet pleegt om te zorgen voor een gezonde lucht voor onze bewoners.

GroenLinks zal daarom op zo kort mogelijke termijn het debat met het college aangaan en met voorstellen komen voor een schonere, gezondere lucht in onze stad.