We zijn met iets minder stemmen dan vier jaar geleden even groot gebleven, terwijl er in de raad nieuwe partijen bij gekomen zijn. Partijen die wij in alle eerlijkheid ook wel een beetje als nieuwe concurrenten zagen, denk aan de Partij voor de Dieren en Volt, beiden ook op jacht naar de (jonge) progressieve kiezer met een geluid over duurzaamheid. Terwijl deze nieuwe partijen zetels gewonnen hebben, zijn wij even groot gebleven. Dat is een mooi signaal van de kiezers. Zoals u van ons mag verwachten hebben we als GL ook al vaak contact met zowel PvdD en VOLT en zijn we al op meerdere gebieden op zoek naar samenwerking voor gemeenschappelijke doelen. (Uiteraard ook met andere partijen.) Daarnaast is een verkiezingsuitslag is meer dan het aantal zetels, het is ook een uitslag met wie de vertegenwoordigers zijn die de komende vier jaar het GroenLinks team vormen. Soms is dat even incasseren, wanneer iemand in aantal stemmen voorbij wordt gestreefd door iemand lager op de lijst. Een prachtig resultaat voor de één betekend dat iemand anders geen kans meer maakt op een zetel. Zo is de politiek. Uiteindelijk is daar het team: Marianne, Bart, Ahank en Robin, op volgorde van het aantal gehaalde stemmen. Een team met zowel nieuwe als terugkerende mensen met ambities, passie en ervaring. Onlangs heeft Ryaaz zich daarnaast bij ons aangesloten als fractievertegenwoordiger. Als u de volgorde zag: zo heeft Marianne meer stemmen gehaald dan ik als lijstrekker. Een mooi signaal van de kiezers, een reden om Marianne extra op taart te trakteren én een extra reden voor goed overleg wie de positie van fractievoorzitter op zich zou nemen. Uiteindelijk heeft de fractie voor mij gekozen, en ik ben ze dankbaar voor het vertrouwen.
Dat was de verkiezingsuitslag en het team. De volgende stap is het proces van coalitievorming. Zoals u mogelijk al meegekregen heeft zit GroenLinks helaas niet bij de partijen die nu een college proberen te vormen. Dat vinden wij erg jammer, als het aan ons had gelegen waren daar zeker wel mogelijkheden voor geweest. Aan de andere zeg ik u er ook wel meteen eerlijk bij dat dat wel een kleine kans was. Dat zit zo: De overduidelijke winnaar van de verkiezing, BBE met haar tien zetels (van zeven naar tien) was als eerste aan zet, en zij hadden zo hun eerste voorkeuren voor partijen om samen een meerderheid mee te halen. Daar zat GroenLinks niet bij. Waarschijnlijk simpelweg omdat de afstand op verkiezingspunten met andere partijen kleiner is. Zo is BBE bijvoorbeeld tegen windmolens, terwijl wij deze nodig vinden om de energiedoelen te halen. Hoewel dit voor ons geen breekpunt was geweest, geeft het wel aan dat er gevoelsmatig tussen BBE en GL een afstand is om te overbruggen. Een afstand die we ook nu zoveel mogelijk proberen te overbruggen, want uiteindelijk moeten we met een meerderheid van alle partijen samen oplossingen vinden. Daar is BBE een belangrijke speler, waar ook overeenkomsten zijn in standpunten.
Al met al wordt de plek van GroenLinks naar alle waarschijnlijkheid dus in de oppositie, al hebben we ons best gedaan voor een coalitieplek. Maar dat betekent niet dat er voor ons niets te halen is. Ook vanuit de oppositie is er het nodige om te bereiken. Daarom investeren we hard in de relaties met andere partijen en zijn we druk met allerlei verschillende inwerkprogramma’s naast natuurlijk de lopende agenda met haar vergaderingen. De eerste debatten zijn gevoerd en de stukken komen langs en worden door ons van commentaar verzien. De eerste debatten kunt u al terugkijken.
Zo gaan we de komende vier jaar in. Graag houden we u op de hoogte van wat er zoal gaande is. Volg ons vooral op social media en weet ons te vinden met uw vragen opmerkingen en/of suggesties.
We gaan er wat moois van maken.