Dat vraagt dan ook om een korte terugblik van mijn kant.

Als er sprake is van tijdelijk uitval, behoefte aan een fractievertegenwoordiger of -wie weet- zelfs ooit van een permanente vervanger, dan wordt er gekeken naar de officiële lijst die we als GL Enschede hebben vastgesteld bij de laatste verkiezingen. Eén voor één gaan ze de hoogste kandidaten op de lijst af, ‘hebt u interesse?’ Mocht iemand niet kunnen of niet willen dan is de volgende aan de beurt. Ik sta op plek nummer acht en ik kon en wilde wel, dus vandaar. Zo ziet u maar dat een plek op de lijst ook na de verkiezingen nog een rol kan spelen. (Hint: Nu is de tijd om u aan te melden voor de lijst voor de komende periode!)

Zo kwam het dat ik de taken van Hetty overnam. Ook de voorzitterstaken? Nee, gelukkig hebben we daarvoor onze vicefractievoorzitter Robin, die dat zeer capabel kan. Als nieuweling ben ik dan ook te druk met vragen als ‘waar staat dit, hoe gaat dit, wie doet dat?’ Weliswaar draai ik enige tijd al mee als fractievertegenwoordiger, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Maar dat is allemaal wel te vinden met hulp van fractiegenoten en met hulp van de griffie van de gemeenteraad. Zo vindt ieder nieuw raadslid wel zijn weg, alleen was er in deze tijd één belangrijk verschil: Corona.

De raads- en vergaderzalen, de wandelgangen en ook de achterkamertjes zijn allemaal dicht door corona. Het was voor mij een vrijwel volledig digitale wereld. De hele politieke wereld bevond zich in mijn kamer en alleen via zoom heb ik mijn collega’s en die van andere partijen gesproken. Wat ik vooral miste was de mogelijkheid om even na een vergadering aan collega van een andere fractie te vragen: “Gaat dit altijd zo? Waarom vinden jullie dat eigenlijk? Waar ging dit eigenlijk over?”

De eerste vraag is van een nieuweling, en het antwoord was, zo blijkt achteraf, meestal een volmondig ja. Mocht u bij vraag twee en drie denken, daar zijn de vergaderingen zelf toch voor? Nee, helaas is daar in de vergaderingen meestal geen tijd of ruimte voor. Daar zijn veel partijen/ raadsleden vooral druk met hun eigen verhaal vertellen. Zelf dacht ik vaak, hier valt weinig aan toe te voegen. Maar als dan de ene na de andere collega daar een groot punt van gaat maken, ga ik mij toch bij mijzelf afvragen ‘moet ik hier misschien ook meer van vinden?’ (Het antwoord is nee.) Daarin schuilt natuurlijk ook een kernvraag waar politiek over zou moeten gaan. Waar zou u bijvoorbeeld meer aandacht aan willen geven, aan datgene wat nu in het nieuws is en media aandacht krijgt? Of aan de technische uitwerking van bestaand beleid? En hoe belangrijk is het dat u elke vergadering ruim aan het woord komt? Ik hoor het graag.

Mocht u interesse hebben, zou het misschien leuk zijn op meer inhoudelijke voorbeelden in te gaan, maar daar heb ik hier de ruimte niet voor. (Laten we eerlijk zijn, als ik hier het woord ‘boekhouding’ zou laten vallen, dan bent u weg -als u er überhaupt nog bent.) Mocht u trouwens interesse hebben in een plek op de lijst en meer willen weten van een tijdelijk invaller, mail me vooral. Ik heb inmiddels weer meer tijd, nu de taken erop zitten. Zo gaat dat, als je een beetje doorhebt hoe het gaat dan zit het er al weer op. Tijd voor andere dingen. U hoort van me in de LinksVoor.

(plaatje GroenLinks Tynaarlo)