Enschede beste fietsstad van de grote steden

Op 28 februari heeft de Fietsersbond bekend gemaakt welke gemeente zich de beste fietsstad van Nederland mag noemen. Enschede heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet en mag dan ook trots zijn met een plek in de top 5 van alle Nederlandse gemeenten en bovendien met de verkiezing tot beste fietsstad van de grote steden. GroenLinks is erg te spreken over de inzet op het fietsvriendelijk maken van onze gemeente en is blij met de waardering die de fietser hiervoor heeft. Wij zien de plek in de top 5 als een beloning voor het vele werk en tegelijk als een aanmoediging om verder te blijven werken aan het fietsklimaat in Enschede. Wie weet kunnen we bij een volgende verkiezing zelfs tot allerbeste fietsgemeente van Nederland worden uitgeroepen.

GroenLinks feliciteert Veenendaal met haar verkiezing tot beste fietsstad van Nederland. Veenendaal werkt al decennia lang consequent aan een goede fietsinfrastructuur, iets dat GroenLinks zelf heeft ondervonden toen we ter voorbereiding van onze eigen fietsvisie, al weer ruim een decennium geleden, een bezoek aan Veenendaal brachten.

Fietsen is gezond èn duurzaam en goed voor de leefomgeving. GroenLinks pleit niet voor niets al lange tijd voor meer aandacht voor en investeringen in goede fietsroutes en voorzieningen. Omdat die aandacht in Enschede destijds beperkt was, heeft GroenLinks in 2009 een eigen fietsvisie opgesteld en aangeboden aan toenmalig verkeers-wethouder Jeroen Goudt. Twee-en-een-half jaar later, januari 2012, heeft de gemeenteraad het Enschedese fietsplan vastgesteld en daarmee de basis gelegd voor de vele verbeteringen die sindsdien zijn gerealiseerd. Van fietssnelweg F35 — uitgeroepen tot de beste van ons land — tot fietsstraten in verschillende wijken, fietsenstallingen in de binnenstad en diverse campagnes.

Waar zelfs fietsstad Veenendaal zegt dat er nog van alles te verbeteren is, is er ook in Enschede natuurlijk nog genoeg te doen: wachttijden bij verkeerslichten zijn vaak lang, rotondes worden vervangen door verkeerslichten en de politiek is vaak behoudend als er moet worden gekozen tussen fiets en auto.

GroenLinks is blij dat Enschede duidelijk op de goede weg zit en bij de absolute top van Nederland hoort als het gaat om fietsvriendelijkheid. Ook de komende jaren zal GroenLinks blijven pleiten voor het verder verbeteren van onze fietsvoorzieningen, zodat het meer en meer vanzelfsprekend wordt om in Enschede de fiets te pakken als je ergens wilt zijn.