Eerst het goede nieuws: de afgelopen jaren heeft GroenLinks verschillende voorstellen in de gemeenteraad gedaan rondom wonen. Bijvoorbeeld om meer duurzaam, circulair (hergebruik van materialen) en natuurinclusief (rekening houden met planten en dieren) te bouwen. En om meer ruimte te bieden aan alternatieve en nieuwe woonvormen zoals tiny houses of woongemeenschappen. Al deze onderwerpen zijn nu helder in de nieuwe woonvisie opgenomen, waarmee de nieuwe visie beduidend groener is geworden dan de vorige.
Minder aandacht is er helaas voor de toegankelijkheid/geschiktheid van woningen voor mensen met een beperking. In Nederland heeft meer dan 1 op de 10 mensen te maken met een lichamelijke of geestelijke handicap. De regels in het landelijke bouwbesluit lopen nog ver achter en houden helaas nog geen rekening met deze grote groep. Als je zorgt dat nieuwe woningen voldoen aan een aantal basisvoorwaarden, zijn deze voor veel meer mensen geschikt. Samen met de PvdA en VOLT heeft GroenLinks bij de woonvisie een motie ingediend om naar toegankelijkheid te kijken wij bouwplannen en hier naar te kijken met corporaties en ontwikkelaars. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft ons hierin gesteund.
De grootste opgave waar Enschede voor staat is te zorgen dat er meer betaalbare woningen worden gebouwd. Het college gaat uit van landelijke normen (€390.000) wat als betaalbaar wordt gezien. Dit bedrag is voor het overgrote deel van de Enschedeërs allesbehalve betaalbaar. GroenLinks en de PvdA vragen daar al jaren aandacht voor. Om dit debat vlot te kunnen trekken heeft GroenLinks, samen met de PvdA en het CDA, het Saxion gevraagd te onderzoeken wat we voor Enschede zouden moeten zien als betaalbaar, midden en duur. Later dit jaar hopen we dan, met een goede onderbouwing, de raad meer op één lijn te kunnen krijgen en bouwplannen hierop bij te kunnen
sturen. Zodat betaalbaar ook écht betaalbaar betekent.