Beste lezer,Zoals u van mij gewend bent houd ik u op de hoogte van wat er in West gebeurt. Daarnaast heb ik een keer voor Hetty ingevallen in stadsdeel Centrum en kan ik u ook daar wat over vertellen. 

Alleen gaan door Corona dingen anders. We vergaderen via webcams vanuit huis en alleen de voorzitter gaat naar het gemeentehuis, tenzij hij vanwege verkoudheid thuis blijft en wordt vervangen ter bescherming van anderen (dank aan onze Jelle!) Omdat dit allemaal digitaal is, betekend dit ook dat u het gewoon zelf terug kan kijken! Ik hoef u niks te vertellen. Wat heeft u aan een kort subjectief verslag als u alles in volle glorie kan terugkijken? Dus ik wens u veel kijkplezier via 
de Channel Royal Cast van Gem. Enschede, waar u het gewenste stadsdeel en de gewenste vergadering aan kan klikken.

U bent er nog? Misschien denkt u wel hetzelfde als één van de insprekers bij de vergadering van West, die precies wilde weten wanneer ze aan de beurt was met de woorden “nou, ik wil graag wat anders gaan doen!” Ik vond dat goed verwoord. Willen we allemaal niet wel eens iets anders gaan doen? Want ik ben wel voor GroenLinks actief omdat ik politiek en bestuur interessant vind, maar een vergadering is niet altijd even een enerverend feest. 

Dus ik begrijp het als u het niet helemaal terug gaat kijken en toch mijn korte subjectieve verslagje leest. Gezellig. Dan krijgt u ook details mee. Bijvoorbeeld dat ik en mijn collega’s via de pc ervoor kunnen kiezen om een andere achtergrond te hebben dan onze kale muur of niet-opgeruimde kast, maar in plaats daarvan een mooi stukje Twentse natuur. Staat dan toch leuk. Al is de techniek nog niet helemaal perfect, zo veranderde mijn collega van de PvdA af en toe in een plantblad van zijn gekozen achtergrond. Maar dat hoort er dan bij, nota bene zien wij graag een vergroening van de andere partijen. 
De vergadering in West begon met een update over wat er zoal gebeurt is in coronatijd. Over hoe jongeren zich bezighouden met Corona als ze niet de straat op mogen, en hoe de buurtteams daar mee bezig zijn. Over de contactmomenten met gezinnen die het buurtteams juist in Coronatijd hadden door het rondbrengen van tasjes, een initiatief in verschillende stadsdelen. Over nieuwe contacten die soms nog onbekende problemen aan het licht brengen zoals een gebrek aan een computer voor thuisonderwijs van kinderen. Goed bezig buurtteams.

Het enige officiële agendapunt van de avond betrof een beheersverordening (ik kende dat woord eerder ook niet), een alternatief voor een bestemmingsplan, waarmee je ruimtelijke regels en voorschriften in een bepaald gebied regelt. Iets concreter: we hebben in Enschede bijvoorbeeld regels over verhuur van woningen, om te voorkomen dat je straten hebt vol met nare studenten (iew) en die regels staan in een ‘paraplubestemmingsplan’ die als een soort paraplu over andere plannen heen gaat, zodat alles in Enschede daar dan onder valt. Makkelijk. Alleen moet er dan wel een andere regel of plan zijn die de paraplu vasthoudt. Maar bij twee kleine gebieden in West was er iets mis gegaan waardoor ze effectief geen werkende regels meer hadden. Dat moet worden opgelost. Wat op zich prima is, alleen ligt dat juridisch best ingewikkeld, nota bene is het voor de mensen die daar wonen al helemaal onduidelijk wat dat voor hun dan betekent. Dat was ook de boodschap van die inspreekster (die tot die tijd gelukkig iets anders had kunnen doen.) De wethouder gaat nog extra aandacht besteden aan wat details van het regelwerk en laat ons dat weten. Daarmee lijkt het voor ons als GL op zich prima. 

Een keertje stadsdeel Centrum
Ook in Centrum kwamen interessante onderwerpen langs, waarvan er een paar ook in de media zijn geweest. Uiteraard kunt ook deze vergadering terugkijken, maar aangezien u hier nog steeds bent, zal ik toch maar wat vertellen. Ook bij Centrum begonnen we met een update over de coronamaatregelen. In de stad betekent dit nog meer dichte winkels en nog legere straten. Hierdoor zag je veel beter drugsdealers en zwervers, helemaal omdat de politie ze op andere plekken wegstuurt en ze dan (ook) naar het centrum gaan. Een lastig probleem dat er altijd al is, maar nu door Corona nog meer opvalt. Daarnaast vertelde de horecavereniging binnenstad over hoe het lastig is voor ondernemers in coronatijd, maar ze toch hun best doen.

Iets dat ook in de media was, was het kunstwerk dat eerder bij het politiebureau stond, maar is verplaatst én daarbij gedeeltelijk afgebroken. Hoe kan zoiets gebeuren met een kunstwerk? Er werden vragen over gesteld. Het blijkt dat het kunstwerk particulier eigendom is, eerst van de politie en nu van iemand anders omdat de politie het heeft weggegeven. Daar heeft de gemeente eigenlijk niets over te zeggen, al gaat in dit geval de wethouder nog wel in gesprek met de nieuwe eigenaar van het kunstwerk. 
Ook kwam de zondagsmarkt aan de orde. Kunnen er op zondag geen marktkramen staan om de markondernemers te helpen? Die staan er toch vaker? Alleen staan de kramen op zondag er altijd als onderdeel ven een evenement voor winkeltoeristen, aldus de wethouder. En dat mag niet in coronatijd. 

Een ander onderwerp uit de media was de kap van de lindes aan de Lasondersingel. Daar was ophef over. Bewoners wilden dat niet en hebben een expert ingehuurd om naar de bomen te kijken. De conclusie was dat sommige bomen inderdaad weg moesten, maar een groot aantal weer zou kunnen verbeteren met extra zorg voor de grond waar ze in staan. Want, zo zou uit het rapport van de expert blijken, consequent kort gemaaid gras draagt niet bij aan bodemkwaliteit. Dat maakt dit een mooi voorbeeld van het belang van biodiversiteit: de noodzaak voor verschillende planten en bloemen in onze stad. 

Het laatste onderwerp van de avond was seksuele intimidatie, ook een onderwerp uit de media. Studente Myrthe uit Enschede is een petitie gestart na de zoveelste keer dat ze werd lastiggevallen. En terecht. Haar verhaal zal menig vrouw uit Enschede (en daarbuiten) maar al te bekend voorkomen. Verschillende mensen kwamen aan het woord: de wijkregisseur, de wijkagent, een ondernemer uit de Noorderhagen en Myrthe zelf. Wij konden vragen stellen. Op de agenda stond dit onderdeel als ‘in gesprek’, en dat was het ook, een beginnend gesprek. Er zal heel wat meer aandacht nodig zijn om uiteindelijk de goede kant uit te gaan. Want waar aan de ene kant het gesprek zich via collega’s richtte op de in het centrum aanwezige dealers en andere bekenden van de politie die overlast veroorzaken, gaat het aan de andere kant over seksuele intimidatie door ‘gewone’ mannen. Daar iets structureels aan veranderen vraagt om meer dan wat de gemeente met regels zou kunnen bereiken. Wel kunnen we bijdragen aan het gesprek. Dat is hard nodig en hopelijk leidt dat tot verandering. Dan kunnen daarna weer ‘liever wat anders gaan doen.’