Beste lezer,
Op de 15e van deze donkere maand was er een lichtpuntje in de vorm van de stadsdeelvergadering West. Maar zoals vaker, laat het goede soms even op zich wachten, omdat de raadvergadering van eerder die avond uitliep. Een drama, helemaal omdat we het ook al zonder onze vaste voorzitter (dank aan onze Jelle) moeten stellen. Maar vooruit, de vergadering is digitaal dus tijd voor nog een koekje uit de keuken. Als we het straks maar redden met alle punten op de agenda. Spoiler: nee. Dat is vrij treurig omdat de kwestie van de IJsbaanweg niet aan bod kwam, maar er blijft nog genoeg over om u over bij te kletsen.  

We beginnen zoals altijd met de mededelingen. Waaronder informatie over vragen die ik gesteld heb. Dat zit zo: een tweetal verenigingsgebouwen in West sluit. Daardoor komt onder andere een toneelvereniging waar ik ook mee werk op straat te staan. Terwijl juist zulke verenigingen belangrijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze voorkomen dat mensen eenzaam thuis zitten, ik ken de voorbeelden.  Blijven er nog wel genoeg locaties over voor verenigingen en activiteiten? De wethouder geeft aan dat er nog genoeg ruimte is: namelijk de speeltuinen, het Ni-je Terphoes, en daarbij kan dat de cultuurcoach ook helpen bij het zoeken naar nieuwe locaties. Ik ben niet overtuigd. Veel van die locaties zijn niet geschikt voor alle type verenigingen, en de cultuurcoach biedt maar beperkte ondersteuning. Maar voor nu laat ik het erbij. Ik wil meer uitzoeken en ook ben ik afhankelijk van wat ik te horen krijg van de vereniging en andere activiteiten. Wordt vervolgd.  
 
Een commissie-collega vraagt over de Usseler es en wat daar gaat gebeuren nu er geen bedrijventerrein meer komt. Goed punt. Ook wordt er verteld over de wijkwijzer, een plek (zowel digitaal als fysiek) die helpt met het zoeken naar ondersteuning zoals zorg, opvoedvragen of waar een cursus breien wordt gegeven. Breed dus. De projectleiders willen graag input van ons en we krijgen presentatie met staafdiagrammen. Wat denken wij dat het meest nodig is? Eh… dat is een goede vraag. Eerlijk gezegd weet ik hier onvoldoende over. Collega’s laten weten: ‘ik ben geen woordvoerder.’ Ik zeg hetzelfde. Een andere collega heeft wel een oplossing om mensen te laten weten waar ze hulp kunnen krijgen; “Een kaart voor in de meterkast.” Ik denk bij mezelf; de meterkast, de eerste plek om te kijken bij opvoedproblemen.   

Welzijnsorganisatie SVEN vertelt over het ‘winter warm project’, waarbij ze soep en kerststol brachten aan mensen die dat goed konden gebruiken, die alleen thuis zaten door Corona. Mooi project. Zo komen ze ook in contact met mensen die misschien wel ondersteuning kunnen gebruiken. Goede zaak. Wat anders dan via de meterkast. 

Daarna tijd voor het eerste inhoudelijke punt: het nieuwe bestemmingsplan Stadsveld-Pathmos 2019. Vooral een verzameling van bestaande plannen die een update krijgen waar dat nodig is. Een van de belangrijkste veranderpunten is dat veel gebouwen worden aangewezen als ‘cultuurhistorisch waardevol’, wat betekent dat je ze niet mag slopen zonder te overleggen met de gemeente en met  goede argumenten. Dat maakt sommige eigenaren wat benauwd, waaronder een vertegenwoordiger van een kerk. Wordt het hierdoor niet moeilijker hun kerk, met dan nu waardevolle bijgebouwen, te verkopen? De wethouder denkt van niet. Mensen die een kerk kopen doen dat vaak júist omdat het een bijzonder gebouw is. Een ander bestemmingsplan-punt was vrij technisch; Of de raad, zonder precies te weten wat voor nieuwe huizen op de plek van een oude school gebouwd worden daar nu al toestemming voor moeten geven. Een beetje een principekwestie, mooi punt voor onze Robin om wellicht later nog op terug te komen. 

Vervolgens een bestemmingsplan aan de Weleweg, waar twee woningen worden samengevoegd en dan een nieuwe woning wordt bijgebouwd. Het nadeel: er komen meer gebouwen bij in het buitengebied. Voordeel: er wordt in het zelfde plan landbouwgrond omgezet in natuur. Dat lijkt op zich wel een goede ruil.  

Weer een bestemmingsplan: Het Geert de Leeuwhuis aan de Wethouder Beversstraat. Waar in plaats van laagbouw nu een groot complex wordt gezet. De fractie wees me erop dat dit nogal een verschil was. Inderdaad. Terwijl ze het bij de ‘welstand’ (dat wil zeggen hoe een gebouw het beeld/uitzicht bepaald in de straat) wel wordt geplaatst onder de categorie ‘stratenrijtje’, terwijl dit geen rijtje is, maar een complex. Klopt dit wel? Ja hoor dit klopt, aldus de wethouder. Shit, ik weet niet goed hoe ik hier verder een punt mee moet maken. Het ziet er toch echt vreemd uit. Kon ik nu maar een Robin Wessel troefkaart in zetten. Dat zal even moeten wachten. Hij kan er altijd later nog op terugkomen. Anders kan ik zelf de ambtenaren nog wel even navragen hoe het nu precies zit en hoort. 

We zijn al even bezig en vanwege gebrek aan tijd wordt het onderwerp van de IJsbaanweg doorgeschoven naar een stedelijke commissie. Jammer, daar had ik ook nog wat over te zeggen. Dat is dan voor een fractiecollega, die kunnen dat ook heel goed. Zo werk je als team. Want voor deze vergadering is het mooi geweest. Tijd om er een punt achter te zetten. Net zoals bijna met 2020.  Ik wens u hele fijne feestdagen en een fijne jaarwisseling. Tot volgend jaar.