Zoals gebruikelijk worden we over veel zaken geïnformeerd. Over de uitbreiding van het gebouw de Zweede (met allemaal belangrijke sport en andere voorzieningen) tussen Usselo en Boekelo. Dat loopt gevaar door oplopende kosten. (De raad heeft hier inmiddels meer geld aan toegewezen zodat het door kan gaan.) De bouw van het Geert de Leeuwhuis start, het project ‘politiekids’ gaat ook van start en meer (mocht u meer willen weten: Google is uw vriend.) Naar de situatie aan de IJsbaanweg, waar ik het eerder over heb gehad, zijn twee externe onderzoeken bijna afgerond. Ik ben benieuwd. Ook zijn er de eerste tekeningen voor het nieuwe dorpsplein in Usselo. Tot zover de mededelingen. Een agendapunt over de Boeldershoek wordt uitgesteld vanwege rechterlijk uitstel en het enige echte agendapunt was natuurbegraafplaats Christinalust.

De oplettende lezer zal denken: hier heeft hij het al eens over gehad. Dat klopt, wat leuk dat u zich dat herinnert! De komst van deze natuurbegraafplaats stond opnieuw op de agenda omdat de rechter na bezwaar vond dat sommige dingen beter uitgelegd moesten worden. De vorige keer vond de gemeenteraad het goed, dus dat zal nu ook wel zijn. Maar toen kwam er een inspreker en daarna iemand van de VVD aan het woord. “Dit plan is ongekend! wat een verschrikking! Een blamage, een aanslag op de oude Twentse natuur en dat gebouw waar afscheidsplechtigheden plaats zouden vinden zou natuurlijk een soort apres-ski feesttent worden” (ik parafraseer.) Ik knipperde een paar keer en keek nog eens naar het plan. Heb ik het nou verkeerd begrepen? Als andere partijen gaan vertellen dat iets superslecht is voor de natuur, dan zou ik me dat als GroenLinkser toch aan moeten trekken. Ik loop het nog eens na: Productiebos wordt meer natuurlandschap, met daarin dus graven, check. Houten gebouw voor ceremonie en kopje koffie dat verder niet mag worden gebruikt en juridisch is afgedekt dat het zal worden afgebroken na zoveel jaar, check. Ik zie het probleem niet, zeg dat ook, en vraag de wethouder extra of hij nog wil reageren op alle kritiekpunten. Die zogeheten memo komt later nog langs en alles zag er nog steeds goed uit. Het is later op de raadsvergadering goedgekeurd. (Waar de VVD had aangegeven dat het voor hen een bespreekpunt zou worden, werd het toch een hamerstuk. Ik mag graag denken dat ik hierin een kleine rol heb gespeeld, maar dat zal veel te ijdel zijn.)

Op 8 juni was er een stadsdeel centrum waar ik mocht invallen voor Hetty. Met onder andere het raadsvoorstel zero emissie stadserf. Dat wil het verkeer in het centrum beperken. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik wordt wel blij van dat plan. Helemaal als oud bewoner van hartje centrum lijkt mij het vooruitzicht van schonere lucht en meer rust in het hart van onze stad een welkome ontwikkeling. Alleen het hele argument van schone lucht blijk bij andere partijen niet echt te spelen. De VVD beweert bij hoog en laag dat onze Nederlandse lucht schoon is, BBE is alleen geïnteresseerd in minder vervoersbewegingen en veiligheid, en een van de splinterpartijen vindt dat ik activistische leugens verspreid. Ik had namelijk durven verwijzen naar een recent bericht op de NOS, dat luchtvervuiling volgens longartsen kan leiden tot astma bij kinderen. Waar haal ik zulke onzin toch vandaan? Wat dat betreft was de toon van de vergadering vrij teleurstellend. Al weet ik daardoor nog beter dat een partij als GroenLinks geen overbodige luxe is in onze gemeenteraad. Onze stem is hard nodig.