1Twente doet ertoe met haar uitzendingen. Ik noem de dossiers die zij met onderzoeksjournalistiek oppakken en de omroep kent een groot bereik. GroenLinks wil daarom dat de gemeente geld beschikbaar stelt om 1Twente overeind te houden. Al jaren bestaat er een subsidierelatie tussen 1Twente en de gemeente Enschede. De merknaam omroep 1Twente staat voor onze Enschedese omroep. Tot nu toe deed de gemeente niets anders dan de door het Rijk beschikbaar gestelde middelen voor de omroep doorsluizen. Uit de gemeentebegroting werd de omroep dus niet bekostigd.
1Twente werd door de Covid pandemie geconfronteerd met tegenvallende inkomsten. Ook inkomsten uit ad hoc opdrachten van o.a. de gemeente Enschede liepen in de afgelopen 2 jaar fors terug. En nu verkeert 1Twente in financieel zwaar en wacht de omroep een faillissement als de gemeente niet over de brug komt. Na gesprekken met 1Twente en partijen uit zowel coalitie als oppositie, heeft GroenLinks bij de begrotingsbehandeling op 9 november jl. een motie ingediend 'Borgen duurzame lokale journalistieke inzet omroep 1Twente' om 1Twente met een eenmalige bijdrage uit de schulden te helpen en daarnaast te kijken naar een oplossing voor de lange termijn. Helaas heeft ons voorstel het die dag niet gehaald.
Hoewel een brede meerderheid in de raad het belang van 1Twente onderstreepte, kwamen vooral de coalitiepartijen steeds met nieuwe vragen en een verzoek tot nader onderzoek. Johan de Kruijf, de externe financiële specialist en adviseur van raad en College, heeft dit onderzoek intussen verricht en op basis daarvan de volgende aanbevelingen gedaan voor het indienen van de motie: 'Ten aanzien van de vraag naar een structurele oplossing. Een motie waarin u het college vraagt om een onderzoek naar de maatschappelijke toegevoegde waarde van 1Enschede uit te voeren is wel denkbaar. Die motie zou dan twee elementen kunnen bevatten. Ten eerste het tijdpad – voor de financiële foto 2022 - en de inhoud van de onderzoeksopdracht waarbij mediadeskundigheid een rol zou moeten spelen. Dit onderzoek kan ook bijdragen aan de onderbouwing van het advies voor verlenging van de zendmachtiging. Ten tweede een oproep aan de toekomstige collegeonderhandelaars om keuzes voor de lokale media-infrastructuur in hun overwegingen mee te nemen.'
GroenLinks en de Groep Versteeg hebben op basis hiervan nieuwe voorstellen opgesteld die we op 20 december hopen in te dienen: een amendement omtrent de benodigde financiële steun en een motie voor het verrichten van een onderzoek naar de maatschappelijk toegevoegde waarde van 1Twente. We hopen vanzelfsprekend op voldoende steun in de raad om de toekomst van 1Twente veilig te kunnen stellen.
Voor informatie over het bereik van 1Twente verwijs ik graag naar het bijgevoegde document.