Leden stellen zich voor: Erik Mulder

Dit item is ter inspiratie, om de GroenLinks leden van onze afdeling een waar gezicht te geven en om te polsen wat er nu precies leeft onder jullie. De laatst geïnterviewde geeft het stokje door aan een ander lid van onze afdeling, op deze manier krijgen wij een leuke variatie en zul je gezichten tegenkomen die je wellicht nog niet kent.

1. Stel jezelf in het kort voor
Goededag, mijn naam is Erik Mulder, geboren en getogen in Nijverdal. Op mijn 17e ging ik elektrotechniek studeren aan de UT en tijdens de studie dacht ik steeds: “ik moet hier snel weer weg uit dit grote dorp”. Maar gelukkig is Enschede een stuk levendiger geworden in de loop der tijd en kwam ik er ook achter dat er in Amsterdam wel allerlei leuks is, maar dat je daar de gemoedelijkheid en natuur mist van Twente. Kortom ik woon inmiddels 48 jaar in Enschede, waarvan bijna 30 jaar met Mirjam; onze twee kinderen wonen op zichzelf.

2. Waarom ben je lid geworden van GroenLinks?
Het erg simpele antwoord is: dat ging vanzelf toen de Pacifistisch Socialistische Partij opging in GroenLinks. Ik ben daar wel blij mee, met dat grotere verband op links, op weg naar meer invloed in de wereld. GroenLinks is de nieuwe en betere PvdA; zonder het regenteske daarvan. Het betere antwoord is dat je leeft op basis van betrokkenheid bij iedereen; daarom moet je je bemoeien met hoe het in de wereld gaat.

3. Ben je actief (of wil je dat worden) binnen GroenLinks en zo ja op welke manier?
Meestal was en ben ik wel actief op de een of andere manier. Zo deed ik één of meer keren mee met affiches zeefdrukken en plakken (al of niet legaal), afdelingsbestuur, kandidatencie, programmacie en op dit moment ben ik de coördinator voor M&B (= werkgroep ‘Milieu en Bebouwde omgeving).

4. Waar moet GroenLinks volgens jou aandacht aan besteden of wat moet er binnen Enschede verbeterd worden?
Prioriteit ligt wat mij betreft bij armoede en het actief meedoen van inwoners. Op zo kort mogelijke termijn zou ik graag 2-taktmotoren willen verbannen uit een zo groot mogelijk deel van de stad. Hun fijnstof is een sluipmoordenaar. Per cc cylinderinhoud zijn 2-taktscooters een paar honderd maal vervuilender dan (vracht)automotoren. Ofwel een 50 cc brommer is net zo smerig als 10 auto’s met 1000cc motoren. En wat erger is: ze rijden op veel kortere afstand van wandelaars en fietsers dan die auto’s.

5. Wat is (of zijn) je favoriete plek(ken) in Enschede? Wat wil je aan kennissen/vrienden/familie die nog nooit in Enschede zijn geweest, als eerste laten zien?
De oude markt laat ik graag zien, als een gezellig centrum. Foodfactory is een mooi voorbeeld van historie bewaren en opnieuw gebruiken. Rondom Enschede is uiteraard ook van allerlei moois, maar dat vind ik niet zo karakteristiek voor Enschede; dan vind ik het glooiender Noord-Twente mooier.