Nog geen twee jaar nadat de gemeente FC Twente heeft gered met het afgeven van een garantstelling en herfinancieren van een lening voor een totaal bedrag van €25,4 miljoen, klopte FC Twente onlangs opnieuw op de deur met het verzoek tot verdere financiële ondersteuning.

 

GroenLinks stemde 2 jaar geleden tegen het reddingsplan omdat het (naar onze mening) de risico’s voor de gemeente vergrootte, de ondernemers veel te weinig bijdroegen en vooral omdat GroenLinks van mening is dat het niet aan de gemeente is om een commerciëel (voetbal)bedrijf overeind te houden.GroenLinks staat daarom ook zeer kritisch tegenover nieuwe ondersteuning vanuit de gemeente.

Al vanaf 1998 is de gemeente door financiële ondersteuning aan FC Twente verbonden. Het begon met een relatief bescheiden lening voor de bouw van het destijds geheten Arke Stadion, en is in de loop der jaren door aanvullende leningen om zowel FC Twente te behoeden voor een faillissement als voor de verschillende uitbreidingen van het stadion, gegroeid tot een forse molensteen om de nek van de gemeente. Toen in 2014 duidelijk werd dat FC Twente niet meer aan haar verplichtingen aan de gemeente kon voldoen, is uitstel van betaling gegeven en gestart met het werken aan een reddingsplan dat uiteindelijk 2 jaar geleden door de gemeenteraad is vastgesteld. Toen was al te voorzien dat het vanwege diverse nog openstaande dossiers, waarschijnlijk niet bij het toenmalige reddingsplan zou blijven.

GroenLinks is van mening dat de gemeente met de in 2016 verleende lening en garantstelling van in totaal €25,4 miljoen al veel meer heeft gedaan dan in alle redelijkheid verwacht mag worden, en vindt daarom dat het nu echt aan de ondernemers is om FC Twente overeind te houden. GroenLinks is dan ook te spreken over de miljoeneninvestering vanuit het bedrijfsleven, maar niet over het feit dat er opnieuw naar de gemeente wordt gekeken om weer een bijdrage te doen.

FC Twente is, net als de andere betaald voetbalorganisaties, een commerciëel bedrijf dat zonder overheidssteun zou moeten functioneren. De gemeente is er in de ogen van GroenLinks niet om dergelijke commerciële bedrijven overeind te houden, maar om haar bewoners te ondersteunen. Met name de bewoners die zorg en ondersteuning nodig hebben. En op die zorg en ondersteuning moet Enschede jaarlijks al miljoenen toeleggen. GroenLinks kan niet uitleggen dat op zorg en ondersteuning aan onze inwoners moet worden bezuinigd, terwijl de gemeente wel vele miljoenen in een commerciëel bedrijf steekt.

De enige maatregel waar GroenLinks enig begrip voor kan opbrengen is een kortdurende, onder duidelijke voorwaarden, opschorting van het betalen van rente en aflossing door FC Twente aan de gemeente, als daarmee een faillissement kan worden voorkomen. Want anders zouden de financiële gevolgen voor de gemeente aanzienlijk zijn doordat de gehele openstaande lening en garantstelling moeten worden afgeboekt.

Wel is GroenLinks daarbij van mening dat opschorting alleen kan plaatsvinden als ook alle andere financiers daarin meegaan. Ook vindt GroenLinks dat FC Twente haar begroting, in het bijzonder organisatie- en personeelskosten, in lijn dient te brengen met andere clubs die op vergelijkbaar sportief niveau opereren, zodat FC Twente bij uitblijven van een snelle promotie, langdurig in de Eerste Divisie kan overleven.

Verdergaande maatregelen als aanvullende leningen, garantstellingen of andere mogelijke vormen van directe financiële steun van de gemeemte aan de club zullen niet op steun van GroenLinks kunnen rekenen.

GroenLinks heeft bovenstaande meningen in een zienswijze aan het College verwoord, en zal na het zomerreces het debat over FC Twente kritisch met Raad en College aangaan.