Afgelopen periode ben ik vooral bezig geweest met anti-discriminatie beleid voor Enschede. Kort geleden werd tijdens de actualiteitenraad de vrijheid om kritische vragen te stellen ingeperkt, wat ingaat tegen de democratische essentie van de raad als platform voor brede maatschappelijke discussie. Wij maken ons zorgen over de 'motie Becker', die in de Tweede Kamer opriep tot het registreren van de culturele en religieuze normen en waarden van mensen met een migratieachtergrond. Dit gaat in tegen de principes van gelijkheid, privacy en non-discriminatie. Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft deze motie krachtig afgewezen en daarmee een voorbeeld gesteld dat Enschede zou moeten volgen.
Wij hebben benadrukt dat discriminatie en uitsluiting geen gemeentegrenzen kent en dat beleid van elders ook impact heeft op onze veelkleurige stad. Daarom heb ik onze college en burgemeester gevraagd om de motie kritisch te beoordelen, zich ertegen uit te spreken en te waarborgen dat gemeentelijk beleid altijd inclusiviteit en gelijkwaardigheid respecteert.
Naast deze vragen ben ik actief bezig met het versterken van het antidiscriminatiebeleid. Zo voer ik gesprekken met de verantwoordelijke ambtenaren en professionals van organisaties zoals Vizier. Dit werk is belangrijk om ervoor te zorgen dat Enschede een stad blijft waar iedereen zich welkom en gelijkwaardig voelt, ongeacht afkomst of achtergrond.