Schriftelijke vragen van GroenLinks aan het College: inzake Aanpak luchtvervuiling, d.d. 17 september 2018

In augustus heeft Natuur & Milieu 32 college/coalitieakkoorden vergeleken op de mate waarin de akkoorden aandacht besteedden aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, in het bijzonder gerelateerd aan mobiliteit. Enschede kwam als één van de slechtste uit deze vergelijking. Het coalitieakkoord van BBE, D66, VVD, PvdA en CU besteedt, tot teleurstelling van GroenLinks, erg weinig aandacht aan luchtkwaliteit.

Zie www.natuurenmilieu.nl/nieuwsberichten/schoon-vervoer-heeft-weinig-prioriteit-bij-grote-steden-in-nederland/

In februari 2016 en maart 2017 zijn er, mede op initiatief van GroenLinks, randprogramma’s georganiseerd over luchtkwaliteit in Enschede. In het programma van 2017 hield het GGD een presentatie over de nadelige effecten die luchtvervuiling heeft op de gezondheid. Daarna kregen de aanwezigen de mogelijkheid om hun voorkeur uit te spreken over allerlei mogelijke maatregelen die de gemeente kan nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De aanwezige ambtenaren zouden er daarna mee aan de slag gaan en een voorstel voorbreiden om in Enschede de luchtkwaliteit te verbeteren.

Luchtkwaliteit was een onderdeel van het klimaatpact van PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie, en werd ook benoemd in de verkiezingsprogramma’s van BurgerBelangen, CDA en SP. Voor een grote meerderheid van de huidige raad en voor 4 van de 5 collegepartijen is luchtkwaliteit dus een thema dat deze raadsperiode aandacht verdient. 

De lokale overheid is mede verantwoordelijk voor het creëren van een gezonde leefomgeving voor haar inwoners, en zou volgens GroenLinks dan ook serieus aan de slag moeten gaan met het terugdringen van luchtvervuiling.

GroenLinks heeft om bovenstaande redenen de volgende vragen aan het College:

  1. Wat is uw reactie op de vergelijking die Natuur & Milieu heeft gemaakt tussen 32 collegeprogramma’s?
  2. Is het College het met GroenLinks eens dat (a) de lokale overheid mede als taak heeft te zorgen voor een gezonde leefomgeving in haar gemeente, (b) luchtvervuiling met o.a. roet en fijnstof sterk nadelige effecten op zowel de volksgezondheid als flora en faune kan hebben en (c) de lokale overheid daarom als taak heeft luchtvervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan?
  3. Welke prioriteit heeft de aanpak van luchtvervuiling voor het huidige College?
  4. Wat doet de gemeente momenteel concreet om de luchtkwaliteit in Enschede te verbeteren? 



    Als vervolg op het randprogamma van 6 maart 2017 zou er een aanzet worden gemaakt voor een Enschedees programma om luchtkwaliteit te verbeteren. Het is nu ruim anderhalf jaar later en van een dergelijk programma, actieplan, beleidsvisie o.i.d. heeft GroenLinks helaas nog geen kennis genomen.

     
  5. Op welke termijn komt het College alsnog met een programma met maatregelen om de luchtkwaliteit in Enschede (verder) te verbeteren? 



    Het stookseizoen staat weer voor de deur, en dus wordt ook GroenLink weer benaderd door bewoners die overlast ondervinden van hout- en kolenkachels in hun omgeving. Met name bewoners met ademhalingsproblemen hebben zeer veel last van de rook die daardoor in en rond hun woning hangt. De gemeente heeft de mogelijkheid om in de APV regels op te nemen omtrent houtstook, zodat overlast kan worden tegengegaan en gedupeerden een grond hebben om veroorzakers van overlast aan te spreken. Bewoners en verschillende partijen vragen hier al jarenlang met enige regelmaat aandacht voor, maar tot concrete acties vanuit de gemeente lijkt het maar niet te komen.

     
  6. Onderkent het College het feit dat omwonenden veel overlast en gezondheidsklachten kunnen ondervinden van hout- en kolenkachels? Zo nee, waarom niet?
  7. Is het College bereid om actie te ondernemen om deze overlast tegen te gaan, bijvoorbeeld door voorlichtingsprogramma’s omtrent bewust/verantwoord stoken en het opnemen van regels in de APV? Zo ja, op welke termijn gaat het college hiermee aan de slag? Zo nee, waarom is het College hiertoe niet bereid?