Bestuur
Het bestuur draagt zorg voor het dagelijkse reilen en zeilen van de afdeling. Het bestuur initieert activiteiten voor de leden en belangstellenden, is verantwoordelijk voor de campagne-activiteiten, en onderhoudt het contact met de fractie en de leden. Verder is het bestuur verantwoordelijk voor zaken als de afdelingsfinanciën en het organiseren van ledenvergaderingen. Maak kennis met Onze Mensen.
Een aantal keren per jaar nodigen we onze nieuwe en andere leden uit voor een kennismakings- en informatiebijeenkomst met de fractie en het bestuur, bijvoorbeeld in combinatie met een rondleiding op het stadhuis.
Contact email-adres: bestuur@groenlinksenschede.nl
Algemene Leden Vergadering
Twee keer per jaar wordt er een algemene ledenvergadering belegd. Hier leggen bestuur en fractie verantwoording af, worden verenigingszaken aan de orde gesteld en besluiten genomen.
Werk- en themagroepen
In het verleden hebben we in de afdeling werkgroepen gehad op het gebied Zorg & Welzijn en Milieu & Bebouwde Omgeving. Daarnaast zijn er informele themagroepen op het gebied van Kunst & Cultuur en Werk & Inkomen. Momenteel staan deze nog op non-actief, maar we zijn druk bezig daar verandering in te brengen!
Deze groepen dragen bij aan maatschappelijke en politieke meningsvorming en debat binnen en buiten de afdeling. Zij doen dat op basis van themagerichte activiteiten in de vorm van actieve informatieverzameling, gesprekken met ervaringsdeskundigen en werkbezoeken bij instanties en op locaties die voor de betreffende thema’s van belang zijn. Zij vervullen daarmee een voelspriet- en klankbordfunctie voor de raadsfractie, informeren leden van de afdeling over maatschappelijk en politiek relevante ontwikkelingen in de gemeente, en nodigen de leden daarbij ook uit tot actieve betrokkenheid, in het bijzonder door middel van thema-avonden.
Commissies
Binnen de afdeling is ook een aantal commissie actief, bestaande uit betrokken leden.
Campagneteam
Met haar campagneteam wil het bestuur de leden zoveel mogelijk betrekken bij de campagne-activiteiten van de afdeling. Veel van onze leden zijn actief betrokken bij de verkiezingscampagnes, waarbij we samen zoveel mogelijk zichtbaar zijn op straat met flyeracties en huis-aan-huis bezoeken. We willen met onze activiteiten in Enschede ook zoveel mogelijk nieuwe leden zien te werven uit diverse groepen van de samenleving. Met de organisatie van borrels en andere sociale activiteiten bieden we leden en belangstellenden bovendien gelegenheid om elkaar informeel te leren kennen.
Kandidatencommissie
Deze commissie, waarvan de samenstelling door de ALV wordt vastgesteld, werft kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen, doet een voorstel voor de kandidatenlijst aan de ALV, en blijft ook na de verkiezingen beschikbaar voor begeleiding van de GroenLinks raadsleden. In 2025 doen we dit samen met de PvdA, met een gezamenlijke commissie en kandidatenlijst, en een aparte gezamenlijke commissie voor de lijsttrekker.
Programmacommissie
Deze ad hoc commissie stelt het verkiezingsprogramma samen voor de gemeenteraadsverkiezingen en wordt ongeveer een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen door de ALV ingesteld.
Kascontrolecommissie
De Kascontrolecommissie controleert de uitgaven van de afdeling en rapporteert aan de ALV.
Korte geschiedenis van de afdeling
Als arbeidersstad heeft Enschede in de vorige eeuw altijd een relatief grote afdeling van de Communistische Partij van Nederland en haar voorgangers gehad. Mede door diverse afsplitsingen nam de aanhang van de CPN af. De Pacifistisch Socialistische Partij was in 1957 opgericht en had een redelijk stabiele aanhang van ca. twee procent van de kiezers. De in 1968 opgerichte Politieke Partij Radicalen haalde in 1972 7 zetels in de Tweede Kamer en nam met twee ministers deel aan het kabinet Den Uyl. Bij de volgende verkiezingen vielen ze terug naar twee zetels.
In de jaren ’80 waren de CPN, PSP en PPR landelijk ongeveer even groot en werd naar deze drie partijen verwezen als “Klein Links”. Er werden pogingen gedaan om samen te werken, maar deze strandden. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 1986 verdween de CPN zelfs helemaal.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van datzelfde jaar werd in Enschede gepoogd alsnog een samenwerking tot stand te brengen. Toen de PSP afhaakte, zijn de twee andere partijen doorgegaan en samen met een aantal oud-PSP-ers en partijlozen werd in 1985 Links Enschede opgericht. Met veel enthousiasme werden de verkiezingen voorbereid, maar de uitslag was teleurstellend: slechts één zetel, wat neerkwam op een verlies van een zetel, want CPN en PPR hadden daarvoor elk een zetel. Desondanks ging raadslid Thom Oorthuis enthousiast aan het werk als luis in de pels van de PvdA, die een absolute meerderheid van 20 zetels had, daarbij geholpen door een niet minder enthousiaste steunfractie.
In 1989 lukte het de drie kleine linkse partijen om samen met de Evangelische Volkspartij en een aantal ongebonden personen GroenLinks op te richten. Landelijk viel de eerste verkiezingsuitslag, zes zetels in de Tweede Kamer, wat tegen, maar bij de raadsverkiezingen van 1990 haalde GroenLinks, waarin Links Enschede inmiddels was opgegaan, drie zetels. De inzet van de fractie en de samenwerking werden beloond.
Sinds 1990 heeft GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede steeds minstens drie zetels in de wacht gesleept. In de periode 2006-2010 maakte GroenLinks deel uit van de coalitie en was Jelmer van der Zee namens GroenLinks wethouder duurzaamheid.
In 2024 heeft de afdeling besloten om bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 samen op te trekken met de PvdA om een sterk links blok te vormen. Daarom wordt in 2025 een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma gemaakt.